Váratlan barátot szerzett a legnagyobb nyugdíjalap

jen, Japán, deviza
Vágólapra másolva!
A világ konzervatív befektetői meglepő barátot szereztek maguknak Donald Trump személyében, ahogy a világ legnagyobbjának számító japán állami nyugdíjalap erősen profitál az amerikai elnökválasztásból.
Vágólapra másolva!

Donald Trump megválasztása két fontos csatornán keresztül is segíti a világ legnagyobb nyugdíjalapjának számító japán Government Pension Investment Fundot (GPIF), amely 1,2 ezer milliárd dollárnyi tőkét kezel. Egyrészt Trump győzelme otthon és külföldön is felnyomta a részvényárfolyamokat, ami jelentősen támogatja az alapvetően passzív befektetőket. Másrészt pedig a japán jen is gyengülésnek indult, ami megemelte a japán menedzserek külföldi befektetéseinek értékét – írja a Bloomberg. Ebből következően pedig a GPIF

az elmúlt 4 negyedévből először jelentett nyereséget,

ráadásul az elemzők szerint a jó időszak továbbra is kitarthat.

Amerikai hátszél

Rövid távon ugyanis a Trump által meghatározott piac komoly hátszelet biztosíthat a japán gazdaságpolitikának – mondta a Crédit Agricole japán elemzője. Ennek legnagyobb nyertese pedig a GPIF lehet a szigetország befektetőinek körében.

A Trump-piac Japánnak is segítséget jelent Forrás: AFP/Jewel Samad

Mindez kisebb meglepetést is keltett, mivel korábban a befektetők azzal számoltak, hogy Trump elnökké választása megütné a részvényeket és felemelné a jent. Ennek éppen az ellenkezője történt azonban: a Topix részvényindex a múlt héten már bikapiacba lépett,

a jen pedig a legnagyobb havi csökkenéshez közelít a dollárral szemben 2009 óta.

Ezzel párhuzamosan a GPIF 2,4 ezer milliárd jenes (21 milliárd dollár) befektetési nyereségről számolt be a szeptember 30-án véget érő három hónapra. Ez azért is jelentős, mert a megelőző három negyedév során az alap összesen több mint 15 ezer milliárd jenes veszteséget produkált.

Globális rali

A japán nyugdíjalap azonban csak egy volt a globális nyertesek közül. November 10. óta ugyanis

a részvénypiacok összesen több mint 640 milliárd dollárral növelték az értéküket,

ahogy a kereskedők a kezdeti pánik után a Trumptól várható pénzügyi élénkítésre és az infláció esetleges emelkedésére kezdtek el figyelni.

Ugyanezen okból kifolyólag indultak esésnek a kötvénypiacok. A globális adósságindex nagyjából 1,3 ezer milliárd dollárt veszített az értékéből a fenti időszakban Ennek tudható be az is, hogy a japán 10 éves állampapír hozama pénteken 0,045 százalékkal 9 hónapos csúcsot ért el. Hétfőn azonban a hozam visszaesett a 0,013 százalékos szintre.