Több mint egy éve nem volt ilyen erős a forint

bankjegy bankkártya forint mastercard
Budapest, 2015. május 9. Számológép, bankkártyák és bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Nagyon eredményes héten van túl a forint: múlt hétfő reggel 308,5 forintot ért egy euró, a forint árfolyama a folyamatos erősödést követően végül valamivel a 304-es szint felett zárt az euróval szemben, amire 2015 májusa óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A dollárral szemben a múlt hét első felében gyengülő tendenciát mutatott a forint, szerdán azonban erősödni kezdett, és csütörtökön már a 272,5 HUF/USD szinten zárt az árfolyam, írja közleményében az AKCENTA CZ.

A forint árfolyama hasonló szinteken kezdte a hetet:

  • az euróval szemben 304,5, míg
  • a dollárral szemben 272 forint körül

mozgott az árfolyam. A devizapiaci elemzőcég szerint

a forint jelenleg szárnyal a régióban.

„Az utóbbi három hónapban egy erősödő trendet figyelhettünk meg, aminek következtében az árfolyam augusztus felénél átlépte a kritikus 309 HUF/EUR határt. Ezek után megközelítette a szintén kulcsfontosságúnak mondható 305 HUF/EUR szintet is, amelyet múlt szerdán sikerült áttörnie” – írja közleményében az AKCENTA CZ.

Az elemzőcég szerint a forint jelentős erősödése mögött három tényező áll:

Mint írják, belátható időn belül a forint várhatóan megközelíti a 300 HUF/EUR határt, de novemberben a forint likviditása valószínűsíthetően nőni fog, ami ismét nyomás alá helyezheti a magyar fizetőeszközt, ez pedig végső soron gyengüléshez vezethet.