31 éves mélyponton az angol font

angol font
An Indian currency exchange worker counts out British pound sterling notes in New Delhi on June 27, 2016. The pound sank on June 27 to 30-year lows while most stock markets tumbled following Britain's decision to leave the European Union, with traders fearing it will lead to months of uncertainty. / AFP PHOTO / MONEY SHARMA
Vágólapra másolva!
Még a brexit utáni napoknál is gyengébb lett a font, a befektetők ugyanis egyre inkább tartanak attól, hogy egy „nehéz válás” esetén a britek akár ki is szorulhatnak az uniós piacokról. Eközben a brit belügyminiszter továbbra is fenntartja, hogy listázná a külföldi munkavállalókat.
Vágólapra másolva!

Még a júniusi népszavazás utáni mélyrepülésnél is gyengébb szintet ért el az angol font a dollárral szemben, ami azt jelenti, hogy 31 éve nem látott mélységben jár a brit fizetőeszköz. A zuhanás hátterében az áll, hogy a befektetők körében felerősödtek a félelmek, hogy

egy kemény feltételeket tartalmazó EU-kilépést nagyon megszenvedne a brit gazdaság.

Nagy-Britannia külkereskedelmének legfontosabb partnere az EU: a brit export 44 százaléka irányul ide, míg az import 53 százaléka uniós termék. Másrészt a pénzintézetek aggodalma is látványos, mert a pénzügyi szolgáltatások a brit GDP 12 százalékát adják, és számukra létfontosságú, hogy az uniós piacon maradhassanak.

Nagy-Britannia legnagyobb külkereskedelmi partnerei Forrás: ONS

A britek a kilépés után ugyanúgy szeretnének hozzáférni az európai közös piachoz, ennek fejében azonban az Európai Bizottság elvárja, hogy a munkaerő szabad áramlását tartsák fenn.

Ebben a hangulatban nem volt szerencsés annak az időzítése, hogy Amber Rudd belügyminiszter ismét felvetette, hogy

a külföldi munkavállalókat listázni kellene.

A politikus a külföldieket foglalkoztató munkaadókat próbálná rávenni arra, hogy minél több brit állampolgárt vegyenek fel, sőt, a Nagy-Britanniában tanuló külföldi diákok számát is korlátozná.

A Konzervatív Párt erre vonatkozó kezdeményezésére Sadiq Khan londoni polgármester már reagált is, jelezte, hogy a javaslat aggodalmat keltő.

London lakosságának közel 40 százaléka nem Nagy-Britanniában született.

Az Oxfordi Migrációkutató Intézet felmérése szerint jelenleg hozzávetőleg három millió uniós állampolgár él Nagy-Britanniában, 63 százalékuk hivatalosan is dolgozik.