Tettek nélkül csak kockázatok maradnak

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Bár Oroszország talán valóban csatlakozik az OPEC akciójához az olajkínálat csökkenése érdekében, azonban továbbra is fönnállnak az aggodalmak azzal kapcsolatban, hogy ez nem lesz elég az olajpiac kiegyensúlyozásához.
Vágólapra másolva!

Miközben az elmúlt időszakban olyan hírek érkeztek, hogy egyre nagyobb az esély arra, hogy Szaúd-Arábia és Oroszország együttműködik az olajpiaci egyensúly helyreállítása érdekében, a Goldman Sachs keddi jegyzete szerint ez még nem biztos, hogy elég lesz. A magasabb termelési volumen Líbiában, Nigériában és Irakban ugyanis csökkenti a valószínűségét a 2017-es piaci egyensúly elérésének – írja a CNBC.

A befektetési bank azt követően fogalmazta meg a véleményét, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egy isztambuli konferencián arról beszélt, országa kész felső korlátot szabni az olajkitermelésnek, és más exportőröket is erre szólított fel. A hírre az olajár mintegy 3 százalékot ugrott hétfőn az amerikai kereskedés során, de közép-európai idő szerint kedd délelőtt a Brent típusú olaj már több mint 1 százalékot gyengült.

A Goldman elemzői azonban hangsúlyozzák, hogy a 2017-es kínálati bizonytalanságok miatt egyelőre korai lenne konkrét kitermelés-csökkentésről megállapodni. Ráadásul – ahogy a ClipperData elemzője hozzáteszi – még 7 hosszú hét van a következő OPEC találkozóig, és

addig főleg csak a szavakra támaszkodhat a piac, valódi tettek nélkül.

Ígéretek egy veszélyes piacon

A valódi tettek jelentősége különösen fontos lesz, mivel az OPEC termelési rekordot ért el szeptemberben a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) havi olajpiaci jelentése szerint, amely hangsúlyozza, hogy a világpiaci egyensúly helyreállításához az OPEC-nek be kell váltania termeléskorlátozásra tett ígéretét.

A szervezet kimutatása szerint

szeptemberben napi 0,6 millió hordóval nőtt a világpiaci olajkínálat.

Az OPEC-en kívüli országok termelése napi 0,5 millió hordóval emelkedett elsősorban Oroszországnak és Kazahsztánnak köszönhetően. Oroszország szeptemberben az IEA adatai szerint a Szovjetunió felbomlása óta a legtöbb olajat hozta felszínre.

Még sok kétség övezi az olajpiac jövőjét Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Az OPEC termelése szeptemberben napi 160 ezer hordóval emelkedett és elérte a napi 33,64 millió hordós rekordot. Az OPEC kínálatát Irak valaha elért legnagyobb termelése, valamint a líbiai exportkikötők megnyitása növelte meg.

Az Energiaügynökség várakozása szerint a világ olajkereslete az idén napi 1,2 millió hordóval, majd 2017-ben is hasonló mértékben emelkedik.

A növekedés üteme azonban folyamatosan lassul

és az idei harmadik negyedévben négyéves mélypontot ért el az OECD-országok elenyésző mértékű gazdasági növekedése és a kínai növekedés számottevő lassulása miatt. Az IEA szerint az idén még mindenképpen, de akár a jövő év közepéig is fennmarad az olajpiaci túlkínálat, amennyiben az OPEC nem váltja be a termeléscsökkentésre tett ígéretét.

Egy fontos lépés

Az OPEC a múlt hónapban arról állapodott meg, hogy napi 32,5 és 33 millió hordó közötti szintre csökkentik az olajkitermelést. A döntés további részleteiről novemberben, a bécsi találkozóján egyeztet a szervezet. Az olajár emelkedése pedig erősen függ attól, hogy a szeptember 28-án bejelentett megállapodás működik-e a gyakorlatban, és a kitermelés valóban nem lesz napi 33 millió hordó fölött – idézi a MarketWatch a Citigroup véleményét.

A Brent típusú olaj hordónkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

A megállapodásnak azonban az ad jelentőséget, hogy kiderült: az OPEC tulajdonképpeni vezetőjének számító Szaúd-Arábia

képes engedményeket tenni a korábbi elhatározásaihoz képest.

Különösen a régi nagy riválisnak számító Iránnal kapcsolatban, melynek kitermelése miatt a szaúdiak előzőleg még visszaléptek a megegyezéstől.

Ebben a helyzetben a Goldmannál úgy látják, amennyiben elbukik a kitermelés csökkentése, úgy az olajár 43 dollár alá mehet, köszönhetően az idei negyedik negyedéves globális túlkínálatnak. Ha viszont az akció megvalósul, de ez együtt jár más beszerzési források erősödésével, akkor az amerikai nyersolaj hordónként 52,5 dollár körül mozoghatna 2017-ben.