Doktor Végzet végre emelkedésre számít

Marc Faber
Marc Faber befektetési guru a CNBC-n
Vágólapra másolva!
A hosszú ideje nyomás alatt tartott nyersanyagárak végre emelkedésnek indulhatnak, az olajár pedig a hordónkénti 70 dolláros szintet is elérheti – mondja Marc Faber, a Dr. Végzetként elhíresült befektetési guru.
Vágólapra másolva!

Az általában pesszimista nézeteiről és jóslatairól elhíresült Faber most úgy látja, az infrastrukturális beruházások szükségessége a várható felfutás egyik kiváltó oka. A CNBC-nek nyilatkozva a guru kifejtette, Ázsiában hatalmas szükség van az infrastrukturális fejlesztésekre. Ez különösen az utak, a repterek, valamint a vasutak terén megmutatkozó beruházásokra érvényes.

A várt emelkedés másik fő okát az adja, hogy Faber a fejlett gazdaságok részéről is

a kormányzati kiadások komoly bővülésére számít.

A nyugati világban ugyanis – teszi hozzá – egyre jobban elterjed az a nézet, hogy a monetáris politika önmagában nem tudja kihúzni a gazdaságokat a lassú növekedés csapdájából. Ez pedig azt eredményezi, hogy a fiskális oldal, vagyis a kormányok, egyre nagyobb mértékben fognak hozzájárulni beruházásokon keresztül a gazdaságélénkítéshez, felnyomva ezzel a költségvetési deficiteket is.

Hamarosan 70 dollárig emelkedhet az olaj a guru szerint Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Jóllehet Faber megjegyzi, hogy nem feltétlenül gondolja helyesnek ezt a politikát, mégis úgy véli, ez az irány egyértelműen megágyaz a nyersanyagárak erősödésének. Hangsúlyozza, a fejlődő és a fejlett gazdaságok infrastrukturális fejlesztéseinek kombinációja emellett

az infláció meglepetésszerű megugrását is előrevetíti.

Az egyes nyersanyagok közül a guru az olajat emelte ki, melynek alakulását összekötötte az ázsiai fejlődő gazdaságok növekedésével, amely szintén felnyomja a fekete arany árát. Mindezek együtt pedig azt jelentik Faber számára, hogy az olajár már a nem túl távoli jövőben elérheti a hordónkénti 70 dolláros szintet.