Pirosba borította Kína a tőzsdéket

kínai export, külkereskedelem
'Made in China' as well as the CE sign can be seen on the back of a remote control, photographed in Dresden, Germany, 17 February 2016. Photo: Arno Burgi
Vágólapra másolva!
Brutálisan visszaesett a kínai export és az import az elmúlt hónapban, ami negatív tartományba lökte a tőzsdéket. Szeptemberben dollárban számolva tíz százalékot zuhant a kivitel, a behozatal pedig több mint húsz százalékot esett. Eközben a féktelen jüan-hitelezésnek köszönhetően megugrottak a kínai ingatlanárak.
Vágólapra másolva!

A vártnál sokkal kedvezőtlenebb adatok érkeztek Kínából, a külkereskedelem olyan mértékű esést produkált, amely megtépázta a tőzsdéket is világszerte.

Elemzők szerint a legaggasztóbb, hogy

nem átmeneti zuhanásról van szó, az export ugyanis már augusztusban és júliusban is csökkent,

igaz, nem olyan ijesztő mértékben, mint szeptemberben, amikor a csökkenés meghaladta a tíz százalékot.

A behozatal még ennél is nagyobb mértékű visszaesést mutat: itt 20 százalék feletti a zsugorodás az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, augusztusban pedig 13 százalék volt a csökkenés.


Az import adatokban ugyan benne van az alacsony olajár, de ilyen mértékű zsugorodás mégis bizonytalanságot hozott a tőzsdékre, főleg annak fényében, hogy közel egy éve tart a negatív folyamat.

A kiábrándító kínai exportadatok hatására nagyot estek a távol-keleti részvénypiacok.


A határidős részvényindexek 0,5%-os esést mutatnak a reggeli órákban, így az európai tőzsdék is csökkenéssel kezdték a kereskedést. A kedvezőtlen hangulat hatására erősödött a jen, és a dollár is az euróval szemben.

A kínai külkereskedelmi mérleg azonban még így is jelentős pluszban, 60 milliárd dollár felett zárt szeptemberben,

és erre az évre összesen megközelítőleg 580-630 milliárd dollár külkereskedelmi többlet várható, ami főleg az import csökkenésének köszönhető.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Arno Burgi


Elemzők szerint a makrogazdaság teljesítményének lassulása mellett aggasztó, hogy

az ingatlanárak továbbra is emelkednek, miközben a rosszul fizető vagy már bedőlt hitelek aránya folyamatosan nő Kínában.