Napi 16 ezer ütés, de azt szívvel kell csinálni

SzakMázz szakmaválasztó kiállítás 14 éveseknek a Hungexpon 2016 október 11-én SzakMázz szakmaválasztó kiállítás 14 éveseknek a Hungexpon 2016 október 11-én
SzakMázz szakmaválasztó kiállítás 14 éveseknek a Hungexpon 2016 október 11-én
Vágólapra másolva!
Idén kétezer pályaválasztás előtt álló fiatal jelentkezett be a kétnapos Szakmázz! Budapest – Pályaválasztási kiállításra. A kiállítás elsősorban az általános iskolások pálya-, szakma- és iskolaválasztását segíti. A Hungexpo D pavilonjában egymást lökdösték a diákok.
Vágólapra másolva!

Szerafina azt mondta az Origónak, ő mentőtiszt szeretne lenni. Már tizenegyedikes a Kanizsay Dorottya Egészségügyi Szakképző Iskola és Gimnáziumban. Azért jött ki, hogy segítsen az egészségügy felé orientálódó nyolcadikosoknak. „Nagypapám orvos volt. Szeretek embereken segíteni, ezért választottam az egészségügyet.”

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Az iskola egyik pedagógusa azt mondta, hogy

meg kell dolgozniuk azért, hogy legyenek tanulóik,

de eddig még minden évben tudtak négy új osztályt indítani.

„Persze az egészségügyi bérek nem a legkecsegtetőbbek ma Magyarországon, de van olyan, akinek már egészen fiatalon ez a szakma elhivatottsággá válik” – tette hozzá a pedagógus.

A rendezvényen 81 szakközépiskola és szakgimnázium mutatja be az elérhető képzéseket és szakmákat, a szervezők mintegy 7000 látogatót várnak az Hungexpóra.

A kétnapos (október 11–12.) kiállításon hét szakmacsoporttal ismerkedhetnek meg a diákok.

A műszaki, kereskedelmi, vendéglátó, számítástechnikai, művészeti, egészségügyi és építőipari iskolák mutatkoznak be.

Az ácsok nem panaszkodnak a fizetésre

„Nagyon kevesen tanulnak ma ácsnak, nagyon rossz a szakma utánpótlása” – mondta az Origónak Nagy József ács-tetőfedő mester. Pedig nem egy rosszul fizetett szakma, nagyon jól meg lehet élni belőle.

A képzés alatt ösztöndíjjal is támogatják azokat a diákokat, akik jól tanulnak. „Hiányszakma a mienk, ma az építkezésekre nem találnak az építtetők ácsokat. Egy részük külföldre ment, az ismerőseim között is vannak, akik kint próbálnak boldogulni” – mondta.

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Egy fiúkból álló csoport ki is próbálta a tetőépítést. Nagy József egy lekicsinyített tetőszerkezet összerakását mutatta meg a nyolcadikosoknak. De ezek a fiúk a tetőépítés után kategorikusan kijelentették, hogy nem szeretnének szakmát tanulni,

ők gimnazisták szeretnének lenni.

„De azért jó volt kipróbálni a tetőépítést” – mondták. A fiúkat az osztályfőnökük hozta ki a Szakmázz!-ra, de őket inkább a külföldi élet vonzza, nyelveket akarnak tanulni.

A nyolcadikosok januárban írják meg a központi felvételit, és februárban kell elküldeniük a jelentkezési lapjukat, amelyen feltüntetik, hogy hol szeretnének továbbtanulni.

A kovács népszerű volt

Volt mesterségek utcája is. Leginkább a kovácsnál álltak sorba diákok, mivel egy díszpatkót is kaptak ajándékba, amibe még a nevüket is beleütötte Oppenauer Péter díszkovács.

Szakmázz! szakmaválasztó kiállítás 14 éveseknek a Hungexpón 2016. október 11-én Forrás: Szabó Gábor - Origo

„Van még egy-két iskola, ahol kovácsmesterséget tanítanak, én Győrben tudok egyet, és az Alföldön. A szépre mindig van igény” – mondja Oppenauer Péter, aki már iparművészeti szinten űzi a mesterséget. „Egy jó szerszámra, kerítésre, egy jó baltára mindig szükség van, de nagyobb megrendeléseim is vannak.

és olyan ember, aki szeret a saját szívéből, lelkéből adni.

A kalapács magától nem jár.

Napi 15-16 ezer ütés van egy-egy termékben. A kovácsmesterség a második legnehezebb szakma a bányászat után” – tette hozzá.

Még a jegyeket fel kell húzni

Voltak a kiállításon olyanok is, akik azt mondták, programozók, játéktervezők szeretnének lenni.

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Csak még a tanulással gondok vannak, mondta Imi, mert hármasai vannak főleg. „De van még fél évem, majd ráhajtok” – tette hozzá.

Vannak elképzelések

Általában nem jellemző a tanácstalanság a nyolcadikosokra. Szinte mindenkinek van valamilyen elképzelése.

Bogi például azt mondta:

csak még nem tudom, melyikbe, egy biztos, hogy nyelveket szeretnék tanulni.” Barátnője, Anna pedig már most a Madách Színházban táncol.

mondta, és már azt is tudja, hogy a Nemes Nagy Ágnes művészeti suliba szeretne felvételizni.

Forrás: Szabó Gábor - Origo

Ez az első alkalom, hogy

a MÁV is részt vesz ezen a kiállításon

– mondta Kiss Mária, a MÁV Zrt. projektvezetője. „Jellemzően itt munkáltatók nem is nagyon jelennek meg. Csábításnak, interaktív játékokat hoztunk, mozdonyszimulátort és táblagépen játszható játékokat. Kilencféle vasutasszakmát tanulhatnak a diákok a partneriskoláinkban” – mondta az Origónak.

A MÁV is munkaerőhiánnyal küzd, sokszor a pályaudvarokon, a hangosbemondókon keresztül is keresnek munkatársakat a vasutasok.