Még idén kifuthat a látványos rali

érték tőzsde
Vágólapra másolva!
Még az év vége előtt elveszítheti erejét a fejlett piacok legnagyobb részvénypiaci ralija. Az elemzők szerint ugyanis a brit FTSE 100 index hamarosan elindulhat lefelé, ahogy a gyenge font hatásait beárazták.
Vágólapra másolva!

Átlagosan 5,9 százalékos esést várnak a FTSE 100 részvényindextől a Bloomberg által megkérdezett elemzők decemberig a hétfői záróárhoz képest. Ezzel pedig egy nagy menetelés érhet véget. A mutató ugyanis a nyersanyagok erősödése és a font gyengülése miatt 14 százalékot erősödött a brexitszavazás óta.

Noha a FTSE erősödését segítette az is, hogy tagjainak bevételei jelentős részben Nagy-Britannián kívülről származnak, már felerősödtek az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy

a rali nem fenntartható.

Egyrészt a gyenge font segítő ereje nem tart ki örökké, másrészt egyre több a bizonytalanság a szigetország és az Európai Unió szakítása körül, ami szintén fokozza a kétségeket.

Hamarosan véget érhet a FTSE nagy menetelése Forrás: AFP/Leon Neal

Ráadásul a UBS elemzői szerint a font hatását már be is árazta a piac. Egyébként éppen a UBS fogalmazta meg a leginkább pesszimista várakozást, mivel

a banknál 8,4 százalékos esésre számítanak decemberig.

Úgy látják, a nehezedő tárgyalások fokozzák a nyomást a brit devizán, amihez hozzájön még az alacsony bérek hazai keresletcsökkentő hatása, ami lassítja a növekedést.

Ezzel párhuzamosan a referendum után a brit makroadatok a feldolgozóiparból és a szolgáltatói szektorból is lenyomták az elemzői várakozásokat. Ráadásul a múlt héten a Nemzetközi Valutaalap is megemelte a brit növekedési várakozásokat. A piaci szakértők pedig most már azzal számolnak, hogy a legnagyobb kapitalizációval bíró brit cégek nettó eredménye idén csupán 2,1 százalékkal fog szűkülni, míg júniusban 8,5 százalékos esést vártak.

A FTSE 100 index alakulása Forrás: Investing.com

Mindez pedig a tagok várt idei nyereségéhez képest 17-szeresre nyomta föl a mutató értékeltségét, ami

majdnem 30 százalékos prémium az ötéves átlaghoz képest.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a FTSE számos vállalata nem is annyira a gyenge fontból, hanem az index általános emelkedéséből profitál. A UBS olyan cégeket emel itt ki, mint a skót biztosító, Standard Life, a Tesco vagy a építőiparban utazó Barratt Developments. Ezen vállalatok mind igen erősen támaszkodnak a hazai bevételekre, a részvényeik mégis 32 százalékkal, vagy azt meghaladó mértékben emelkedtek.

A pesszimista hangulat hátterét jól összefoglalja az Insight Investment Management elemzője, aki szerint noha elég jó éve van a FTSE 100-nak, ez sokkal inkább nem túl kellemes események következménye, mint ideális állapot. Éppen ezért – meglátása szerint – valószínűtlen, hogy a mutató kitartóan a 7 ezres szint fölött maradjon.