Kopint-Tárki: 2,2 százalékos lehet az idei GDP-növekedés

vásárlás
New York, 2008. december 23. Az egyik New York-i Toys R Us játékáruházban vásárolnak karácsonyi ajándékot az emberek 2008. december 23-án. (MTI/EPA/Justin Lane)
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság az idén 2,2 százalékkal, míg jövőre 2,7 százalékkal bővülhet a Kopint-Tárki Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint, az államháztartás hiánya idén 2 százalék, jövőre 2,4 százalék lehet GDP-arányosan, jelentette be a kutatóintézet.
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint az államadóssági ráta a tavalyi 74,7 százalékról idén év végére 74,5, míg jövőre 73,5 százalékra csökkenhet. A Kopint-Tárki a magyar gazdaság idei növekedési előrejelzését még júliusban rontotta az áprilisban prognosztizált 2,4 százalékról 2,2 százalékra, a jövő évit pedig 2,9-ről 2,7 százalékra – ezeken az értékeken most nem változtatott a cég.

Növekedési pályán a magyar gazdaság

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptemberi közlése szerint a bruttó hazai termék (GDP) volumene 2,6 százalékkal nőtt a második negyedévben a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 1,8 százalékkal, az előző negyedévhez viszonyítva 1 százalékkal emelkedett.

A kutatóintézetnek a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (Vosz) támogatásával készült harmadik negyedéves konjunktúrajelentését ismertetve Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója kifejtette: az intézet fenntartja az előző, nyári előrejelzését 2016-ra és 2017-re vonatkozóan is. A hangsúlyok nem változnak, a fogyasztás továbbra is látványosan bővül.

38 hónapja nő a fogyasztás

A KSH épp szerdán közölte, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt augusztusban az előző év azonos időszakához képest, ezzel immár 38 hónapja tart a kiskereskedelmi forgalom bővülése.

38 hónapja bővül a fogyasztás Forrás: MTI/Justin Lane

A Kopint-Tárkihoz hasonló adatokat közölt a múlt héten a GKI Gazdaságkutató Zrt. is, amely szerint a magyar gazdaság az idén 2 százalékkal, míg jövőre 2,7 százalékkal bővülhet, míg az államháztartás hiánya idén 2,3 százalék, jövőre 2,5 százalék lehet GDP-arányosan, az államadóssági ráta pedig az év végére 74,5, míg jövőre 73,7 százalékra csökkenhet.