Gyorsabban nőtt a GDP, mint azt korábban hittük

Széll Kálmán terv 2.0, gazdasági megszorítás, gazdaságpolitika, növekedés, reformprogram
Vágólapra másolva!
A héten kiderült, hogy az első becsléshez képest gyorsabban nőtt a magyar gazdaság 2015-ben. A KSH rekordalacsony munkanélküliségi rátát közölt, míg a foglalkoztatottság tovább bővült. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint az elmúlt napokban „vita” alakult ki Magyarország versenyképessége kapcsán, ezért jön majd a Versenyképességi Tanács. Megállapodtak az OPEC tagállamai, a bankkártya az idén legyőzi a készpénzt, Olaszországnak pedig egy vagyonba kerülnek a migránsok. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

3,1 százalékkal nőtt a GDP 2015-ben

Tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 33 999 milliárd forint volt, változatlan árakon számítva 3,1 százalékkal nőtt az előző évihez képest, a kormányzati szektor hiánya a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 533,9 milliárd forint, a GDP 1,6 százaléka volt. A kormányzati szektor adóssága 2015 végén 25 402 milliárd forint volt, a GDP 74,7 százaléka, közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adatok kedvezőbbek a tavasszal közölt első becslésnél.

A GDP 287 milliárd forinttal lett több, mint az évközi adatok alapján számított első becslés, így a gazdaság 0,2 százalékponttal gyorsabban bővült.

Megmaradt a gazdasági lendület

Szeptemberben is 2 százalék fölött bővült a magyar gazdaság a Világgazdaság mutatószáma, a gyorsulási irányadó szerint: a mutató alapján szeptemberben 2,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, ami gyengébb teljesítmény az augusztusi 2,7 százaléknál, de arra utal, hogy a harmadik negyedévben is fennmaradt a tavaszi konjunktúra.

Jövőre nagyobb lehet a növekedés

A magyar gazdaság az idén 2 százalékkal, míg jövőre 2,7 százalékkal bővülhet a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint, az államháztartás hiánya a kormányzati várakozásoknál kissé rosszabb, idén 2,3 százalék, jövőre 2,5 százalék lehet GDP-arányosan, az államadóssági ráta pedig az év végére 74,5, míg jövőre 73,7 százalékra csökkenhet.

A magyar gazdaság alapmutatói javultak a legjobban a régióban

Londoni elemzők szerint bár a piacokat meglepte, hogy a Standard & Poor's visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, a lépés azonban már időszerű volt. A Morgan Stanley szerint a magyar gazdaság alapmutatói javultak a legnagyobb mértékben a régión belül 2008 óta. A cég szakértői szerint

a felminősítést már régen végre kellett volna hajtani.

Versenyképesség: a középmezőnyben a magyarok

Ahogy a korábbi években, úgy az idén is Svájc a világ legversenyképesebb állama a Világgazdasági Fórum felmérése szerint. A 138 országot tartalmazó listán

Magyarország hat helyet rontva a 69. helyen áll, míg az Európai Unión belül a 25.

Egy másik szervezet, a svájci IMD gazdasági kutatóintézet két hellyel feljebb sorolta hazánkat a versenyképességi listáján, ahol a 61 vizsgált országból Magyarország a 46. helyen áll.

Lázár is beszélt a versenyképességről

Több mérés sem fest túl jó képet az országról, mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón.

Lázár János szerint néhány versenyképességi felmérés nem fest túl jó képet az országról Forrás: MTI/Kovács Attila

Szerinte a kkv szektorban ma másfél hónapot kell az adóbevallással és az adóeljárásokkal foglalkozni éves szinten. Ez csökkenti az ország versenyképességét.

Van tanulnivalónk – például a lengyelektől –, hogy csökkentsük a központi bürokráciát, és egyszerűsítsük az adóeljárásokat.

Az mindenképp növelheti az ország versenyképességét, jelentette ki a tárcavezető.

Versenyképességi Tanács alakul

A vállalkozói szellem és az innovatív képesség határozza meg egy ország versenyképességét, mondta pénteken Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki egyúttal bejelentette azt is, hogy a versenyképesség erősítése érdekében egy versenyképességi tanács felállítását kezdeményezi. Varga Mihály utalt arra, hogy

az utóbbi napokban „vita” bontakozott ki az ország valódi versenyképességét illetően.

Öt százalék alatt a munkanélküliségi ráta

A KSH adatai szerint június-augusztusban tovább csökkent a munkanélküliek száma, míg a foglalkoztatottak száma nőtt:

  • a munkanélküliségi ráta 4,9 százalék, és
  • 4,386 millió embernek van állása.

Drágábban tankolhatunk

A jövedékiadó-szabályozás változása miatt szombaton emelkedett 6,35 forinttal a benzin, és 12,7 forinttal a gázolaj ára.

A benzin és a gázolaj árának alakulása Forrás: MTI

Az új jövedékiadó-törvény a kőolaj világpiaci árához köti az üzemanyagok jövedéki adóját: az új szabályozás szerint emelkedik a jövedéki adó, ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alá süllyed, ha azonban 50 dollár fölé emelkedik a világpiaci ár, az adómértékek visszaállnak a korábbi szintre. Az adómértékek a kőolaj világpiaci árának függvényében negyedévente módosulhatnak. A mostani emelkedéssel

  • a benzin átlagára 339-340 forintra,
  • a gázolajé 345-346 forintra nő.

A vállalatvezetők fele korrupt

Az elmúlt évben keveset változott a magyarországi korrupció megítélése. Nőtt azoknak a cégeknek az aránya, ahol rendszeresen felmérik a működésükből fakadó kockázatokat, de

a korrupciós kockázatok és a cégen belüli visszaélések feltárására a cégek 60 százaléka továbbra sem fordít figyelmet,

derült ki az EY és az MKIK GVI vállalati visszaéléseket elemző kutatásából.

Csökkenteni kell az állami nyugdíj fontosságát

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerint a kiegészítő rendszernek kell átvennie a főszerepet a nyugdíjrendszerben.

Két pillére van a magyar nyugdíjrendszernek:

  • az állami nyugdíjrendszer és
  • a kiegészítő rendszer.

Mindkettő nagyon fontos a nyugdíj szempontjából, de

a jövőben csökkenteni kell az állami nyugdíjrendszer fontosságát,

és előtérbe kell helyezni az öngondoskodást. Fokozatosan a kiegészítő rendszernek kell átvennie a szerepet, mondta Hornung Ágnes, az NGM államtitkára a Pénztár-konferencián.

Egymilliárdot kerestek a magyar Uber-sofőrök

Megkapta a holland adóhatóságtól a magyar hivatal az Ubernek dolgozó hazai sofőrök adatait. Az előzetes eredmények alapján a magyarországi sofőrök 2015-ben együttesen egymilliárd forintot meghaladó forgalmat bonyolítottak le, az átlagos érték pedig megközelítette az egymillió forintot.

A magyarok többsége szívesen takarékoskodna, ha lenne miből

Egy friss felmérés szerint a magyarok négyötöde úgy véli, hogy a váratlan helyzetek miatt

mindenképpen szükség van néhány hónapnyi tartalékra,

de csak valamivel több mint egyharmada rendelkezik ehhez szükséges megtakarítással. A túlnyomó többség legfeljebb fél évig lenne képes fedezni a megélhetési költségeit hitel felvétele nélkül, és baj esetén leginkább a szórakozáson és a ruházkodási cikkeken spórolna.

A kínai export miatt drágul a sertéshús

Két évvel ezelőtti szintre tért vissza az élő sertés felvásárlási ára, jelenleg Magyarországon több mint 400 forintot adnak kilónként az élő sértésért, pár hónappal ezelőtt 100 forinttal alacsonyabb volt ez az összeg.

A bankkártya idén először legyőzi a készpénzt

Egy évtizede még körülbelül kétszer annyit fizettek az emberek készpénzzel, mint bankkártyákkal, azonban évről évre nőtt a kártyás tranzakciók aránya. Az Euromonitor International felmérése szerint pedig az idén már többet fognak költeni bankkártyával, mint készpénzzel.

Betett a kávé árának a brazíliai időjárás

A brazíliai időjárás miatt jelentősen drágulhatnak a reggeli italok: a kávé és a narancslé ára is nőhet hamarosan, ráadásul a cukor ára is négyéves csúcson van. A dél-amerikai országot az ág is húzza, ugyanis az El Nino után is csak a baj van az időjárással: a Bloomberg szerint

  • a kávéföldeken a szárazság,
  • a narancsültetvényeken a túl sok eső, míg
  • a cukorültetvényeken a fagy tizedeli a termést.

A fenti három terméknek Brazília az egyik legnagyobb termelője és exportőre, így ha Dél-Amerikában történik valami, az hatással van a világpiaci árakra is.

Behódol az unió a multiknak?

Budapesten tárgyalt Cecilia Malmström kereskedelmi biztos, aki az unió és Kanada, illetve az USA közötti szabadkereskedelmi egyezményekért (CETA és TTIP) lobbizik. Több civil szervezet tiltakozott a Kossuth téren a globális nagyvállalatok érdekeit védő megállapodások ellen. Azt kérték, hogy a parlament utasítsa el a magyar állampolgárok érdekeit és Magyarország önrendelkezését veszélyeztető megállapodást.

A kanadai és az amerikai egyezmények ellen több éve tiltakoznak Európa-szerte,

attól tartva, hogy megnyitják az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló érdekei előtt.

Megvágják a közalkalmazotti béreket Szaúd-Arábiában

A csökkenő olajárbevételek és a háború Jemenben nagyon megviselte a szaúdi gazdaságot, ahol már jó ideje két számjegyű a költségvetési deficit. Ötödével csökkennek a szaúdi miniszteri fizetések, az állami alkalmazottak idén nem kapnak bónuszt, se fizetésemelést a következő 12 hónapban, a rijadi törvényhozó testület tagjai pedig 15 százalékkal keresnek ezentúl kevesebbet.

Csökkentik az olajkitermelést az OPEC tagállamai

2008 óta először sikerült az OPEC-tagállamoknak megállapodniuk a kőolaj-kitermelés csökkentéséről. A döntés hatására a világpiaci árak öt százalékkal emelkedtek.

Napi 32,5-33 millió hordóra korlátozzák a termelést Forrás: AFP/Stringer

Egy vagyonba kerül a menekültek ellátása Olaszországban

A 2017-es olasz költségvetés-tervezet szerint hozzávetőleg 10 milliárd eurót (3070 milliárd forintot) különít el az olasz kormány a migránsok jövő évi ellátására, illetve az augusztusi földrengés utáni újjáépítésre.

Egyiptom a csőd felé támolyog

Három éve az utcára vonultak az egyiptomiak, és elzavarták a Murszi vezette rezsimet, de a gazdasági problémák nem oldódtak meg, sőt azóta csak tovább romlott a helyzet: jelenleg ismét olyan a hangulat, mint 2013-ban.