Malaca lett az adóhatóságnak

hentes hús húsipar
Budapest, 2013. szeptember 30. Egy hentes húst szeletel egy Vörösvári úti húsüzletben Budapesten 2013. szeptember 30-án. Más üzletekben előfordulhat, hogy a tőkehús szeleteléséért, vagy darálásáért 50 forintot számolnak fel. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összeállította a sertéshús áfáját szemléltető ábrát, így már könnyű eligazodnia annak, aki bizonytalan a húsfajták áfakulcsának besorolásában.
Vágólapra másolva!

A NAV rajza szerint 5 százalékos az áfatartalma a tarjának, a karajnak, ez a félsertés felső részét jelenti, amely az első nyakcsigolyától a farok csigolyákig terjed, de ennél sokkal részletesebb a tarja és a karaj leírása – írja a blokkk.com.

A sertés részei Forrás: Origo

Az áfatörvény kimondja, hogy a 0203 uniós vámtarifa szám alá tartozó sertéshúsféleségek áfája 5 százalékos. A NAV szerint a comb, a csontos lábszárhús, a csülök, a dagadó, a dió, a karaj csonttal és csont nélkül, a felsál, a frikandó, a köröm és a láb csülökkel, a lapocka csonttal és csont nélkül, az oldalas, a szűzpecsenye, a tarja csonttal és csont nélkül, a sertésszalonna sovány húsréteggel, a húsos csont (amely főként csontot tartalmaz), a darált sertéshús, egész vagy félsertés ötszázalékos áfakulcs alá esik.

A darált sertéshús áfája 5 százalék ugyan,

de ha keverik marhahússal, akkor a sertéshús súlyának többnek kell lennie,

ellenkező esetben már 27 százalékos áfakulccsal adózik.

A darált hús áfája sok mindentől függ Forrás: MTI/Marjai János



Az emberi fogyasztásra alkalmas

sertéshúsból készült állateledel áfakulcsa is lehet 5 százalék,

persze nem mindegy, hogy milyen sertéshúsból készült. A csont önmagában a 27 százalékos áfakulcs alá tartozik.

A vaddisznó is a 0203 vámtarifaszám alá tartozik, de az áfatörvény szövege miatt ez a húsféleség változatlanul 27 százalékos áfakulccsal adózik.

A pácolt húsok 27 százalékos áfával adóznak Forrás: AFP/Andrea Pistolesi


A fej és annak részei, például fül, orr, köröm és láb, mely a csülköt nem tartalmazza, farok, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz, nyak, csecsemőmirigy, máj, vese, tüdő, velő, húsos csont és a feldolgozott sertéshúsféleségek áfája is 27 százalék maradt.

És ugyanúgy

27 százalékos áfabesorolás alá esik a fűszerezett hús, a sózott hús, a pácolt hús,

a füstölt hús, a főtt hús, a sózott hús, a hús sós lében tartósítva, a töpörtyű, a sertészsír, a darált sertéshús fűszerezve, a kolbász, a májas hurka és a véres hurka, a felvágott és a sonka is.