Elnyomja a piac az egyedi sztorikat

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ahogy a jegybankok élénkítő programjai feltornászták a befektetési eszközök árait, mára a professzionális befektetők már alig tudják felülteljesíteni a piacokat. Ma tehát szinte találomra is össze lehet állítani egy jó portfóliót, azonban ez a trend nem tarthat ki örökké.
Vágólapra másolva!

Még 1973-ból származik a mára híressé vált idézet, mely szerint ha egy bekötött szemű majom véletlenszerűen befektetéseket válogat egy üzleti újságból, akkor ugyanolyan jól tud portfóliót összeállítani, mint egy gondos szakember. Ebben az évben a képzeletbeli majom feladata igencsak könnyű lenne, mivel majdnem két évtizede nem volt ilyen kis eltérés a legrosszabb és a legjobb hozamú befektetések hozamai között – idéz a Bloomberg egy friss elemzést.

A CreditSights teljes hozam tartománya ugyanis szeptember elejéig

14,6 százalékpontot mutatott,

ami messze elmarad a tavalyi 22,2 ponttól, és meg sem közelíti a 2014-es 30 pontot. A mutató azt vizsgálja, hogy mekkora az eltérés a legjobban és a legrosszabbul teljesítő eszközosztályok hozamai között.

Ez a szám igen nagy segítséget jelent a példában szereplő majomnak, azonban annál rosszabb azon hivatásos befektetőknek, akiket azért fizetnek, hogy felülteljesítsék a piacot vagy egy szélesebb körű indexet. Ráadásul mindez nem csak az idei év fejleménye.

Az elmúlt 6 év ugyanis 20 éves távlatban egy igen gyenge ciklust mutatott

– összevetésképpen 1999-ben 92,4 százalékpontos eltérést mutatott az index, míg 2009-ben 82,6 százalékot. Az elmúlt évek számai elsősorban annak tudhatók be, hogy a jegybankok az élénkítő politikáikkal feltornászták az eszközárakat, ami erősítette a piacok együtt mozgását, és lenyomta a volatilitást.

Együtt mozognak az eszközosztályok Forrás: dreamstime

Az idei adat mögött egyrészt a feltörekvő piaci részvények állnak 14,8 százalékos emelkedéssel (mint legjobban teljesítő eszközosztály), míg a legrosszabbul teljesítő szereplők a rövid lejáratú amerikai állampapírok voltak mínusz 0,2 százalékos hozammal. Az idei év azonban annyiban különlegesnek tűnik, hogy 2012 óta most először jöhet össze, hogy a CreditSights által követett mind a 17 eszközosztály pozitív hozamot mutat.

A kockázatos eszközök ralija ugyanis egybeesik a biztonságos menedéknek számító befektetések emelkedésével.

Ez azonban – hangsúlyozza a jelentés – igencsak szokatlan trend a piacokon, és nem valószínű, hogy örökké kitart.

A jelenlegi piac monetáris háttere ugyanis nem fenntartható, ezért a jövőben valószínűleg élesen elválnak egymástól a nyertesek és a vesztesek – állapítja meg a kutatás.