A brexit felpörgeti az aktivista befektetőket

befektetés megegyezés üzlet kezet ráz siker
Vágólapra másolva!
Noha a brit EU-tagságról szóló népszavazás eredménye megrázta a pénzügyi piacokat, és akár Nagy-Britannia gazdaságára is veszélyt jelenthet, egyúttal kiváló lehetőségeket teremt az aktivista befektetőknek.
Vágólapra másolva!

A június 23-án tartott brit referendum után lecsaptak Londonra azok az úgynevezett aktivista alapkezelők, melyek bele kívánnak szólni egy-egy vállalat stratégiájába, illetve az igazgatótanácsokon keresztül is befolyásolni akarják a részvényárfolyamok alakulását. Az olyan aktivisták ugyanis, mint a Livermore Partners vagy a Crystal Amber Fund úgy látják, a brexit kiváló lehetőségeket teremtett azzal, hogy lenyomta a font árfolyamát és a brit részvényárakat – írja a Bloomberg.

Vonzó környezet

A font leértékelődése és a részvények beszakadása ugyanis olyan vállalatok papírjait is kedvező árfolyamra húzta le, melyek egyébként igen stabil háttérrel rendelkeznek, ez pedig tökéletes az aktivista befektetőknek.

Ráadásul néhány amerikai cég már a népszavazás előtt is igyekezett bebiztosítani a helyzetét.

Az amerikai ValueAct Capital Management még márciusban szerzett helyet a Rolls-Royce Holdings igazgatótanácsában. A skót Alliance Trust pedig októberben azért váltotta le a vezérigazgatóját, mert egy New York-i befektető, az Elliott Management, állítólag kritizálta annak teljesítményét.

Lecsaptak a brexitre az aktivista befektetők Forrás: 123rf.com

Ezzel együtt a brit fókuszú alapok is egyre aktívabbnak mutatkoznak. A guernsey-i székhelyű Crystal Amber például változtatásokat kezdeményezett a Pinewood Groupnál, amely azokat a filmstúdiókat működteti, ahol a James Bond-filmeket is forgatták. A Pinewood egyébként nemrégiben erősítette meg terveit egy 323,3 millió fontos értékesítésről magántőke-befektetők részére.

Távolba tekintő aktivisták

A Morgan Stanley aktivista részvényesekért felelős szakembere, Jan Weber, mindeközben hangsúlyozta, noha a befektetői ráhatások a brexitet megelőzően is erősek voltak,

a referendum plusz lendületet adott az aktivista szereplőknek.

A banknál egyébként korábban féltek attól, hogy a lassul a befektetői aktivistás, azonban úgy tűnik, mégsem ez a helyzet. Weber kiemelte, az amerikai aktivisták átnéznek a brexiten.