Nem is olyan jó üzlet a drága olaj

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
A rendkívül magas olajárakat visszasíró olajcégeknek érdemes lenne kétszer is meggondolniuk, mit kívánnak. A Goldman Sachs elemzése szerint ugyanis valójában nem lehetett igazán jól keresni a drága nyersanyagon.
Vágólapra másolva!

Miközben napjainkban sokan örülnének az egykori, 100 dollár fölötti hordónkénti olajárnak, a Goldman Sachs elemzői szerint a számok azt mutatják, igen csalóka vágyról van szó. A 2000-es évek közepét például az emelkedő nyersolaj árfolyam határozta meg, amely hordónként közel 150 dolláron tetőzött 2008-ban. Ez azonban egyáltalán nem volt álomvilág a nagy olajcégeknek. Mi több, a bank kimutatta, hogy az olyan gigászoknál, mint a BP, a Royal Dutch Shell vagy az Exxon Mobil, egyenesen csökkent a befektetett tőkén realizált hozam 2005 és 2014 között – írja a Bloomberg.

Ez az adat arra utal, hogy miközben

a három nagy olajcég nyeresége emelkedett, a befektetéseik után realizált pénzösszeg mértéke csökkent.

A Goldman szerint ezen vállalatok egy hármas csapdába kerültek, amely a magasabb adókból, illetve az emelkedő szolgáltatási és kutatás-fejlesztési költségekből állt – hangsúlyozza a Goldman elemzője.

Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Mindazonáltal ahogy napjainkban az olaj ára 50 dollár alatt mozog, a három nagy olajcég tőkehozamai tovább csökkentek, és mára 50 éves mélypontokon állnak. A technológiai változások, az amerikai palakitermelés erősödése, valamint az OPEC által indított verseny a piaci részesedésekért ugyanis egyaránt lelapították a költséggörbét, ami azt jelenti, hogy egyre kisebb különbséget jelentenek a nullszaldós árak az egyes olajcégek számára.

A Goldman elemzői ezzel együtt úgy látják, a nagyvállalatok meg fogják találni a módját, hogy

felvegyék a versenyt a palaszektorral,

elsősorban a hagyományos projektek költségeinek csökkentésével – amivel még jobban kilapítják a költséggörbét. Egy ilyen helyzetben pedig továbbra is gyengék maradnának a hozamkilátások.

Amennyiben pedig az olajpiac kiegyensúlyozása késne, úgy az amerikai palakitermelés fejlődése, illetve az OPEC alacsony termelési költségei tovább tartanák alacsonyan az olaj árát, mint ahogy az elemzők várják – foglalja össze a megállapításait a Goldman. A sokáig tartó hordónkénti 50 dolláros árfolyam mellett pedig a banknál úgy látják, a vezető európai vállalatok mindegyike osztalékot csökkentene.