Izgalmakkal teli október elé néznek a piacok

felhő veszély hangulat ború armaggedon kilátás
Vágólapra másolva!
A pénzügyi piacok úgy tűnik, októberben sem szabadulnak föl a nyomás alól. Noha a szeptemberi szelek elmúltak, most sokan attól félnek, a következő hónap nagy meglepetése a Deutsche Bank lehet. Mindazonáltal a német pénzintézet mellett számos más helyről is érkeznek majd izgalmak.
Vágólapra másolva!

Számos stratéga úgy látja szeptember végén, hogy az amerikai elnökválasztással karöltve a Deutsche Bank krízise aggaszthatja leginkább a piacokat az ősz második hónapjában. Ráadásul hamarosan indul a következő gyorsjelentési szezon is, és a vállalati eredmények akár befolyásolhatják is az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet a novemberi és decemberi kamatdöntő ülése során.

A Deutsche Bank friss ügye azért is súlyos, mert noha sokan úgy látják, a német pénzintézet képes lesz valahogy tőkét bevonni, mégis

újra előhozta az európai bankrendszer általános problémáit is.

A legnagyobb német banknak egyébként 14 milliárd dollárnyi bírságot kellene fizetnie az amerikai Igazságügyi Minisztérium előterjesztése szerint.

A Deutsche Bank váltja ki a legfrissebb aggodalmakat Forrás: AFP/Daniel Roland

Miközben egyesek már a 2008-as válság előtti bedőlési hullámot kezdték vizionálni, elég hangsúlyos az a vélemény is, miszerint a szigorúbb szabályozások és tőkekövetelmények miatt, valószínűtlen egy, a válságot is kiváltó pénzügyi fertőzés.

Választási bizonytalanságok

Jóllehet a Deutsche Bank esete szeptember végén komolyabb piaci felfordulást okozott, a szakértők szerint nem kellene, hogy az egész pénzügyi világra átterjedjen a probléma. Ennél sokkal súlyosabb kérdés az amerikai választási időszak, amely

sokkal tisztább és tartósabb bizonytalanságot jelent

– idézi a CNBC Art Hogant, a Wunderlich Securities vezető piaci stratégáját.

Miközben a piacok, egyszerűen a nagyobb kiszámíthatóság miatt, inkább Hillary Clinton demokrata jelölt elnökségének örülnének, amennyiben a várakozások változnak, az folyamatos kilengéseket okozhat a piacokon. A piaci szereplők ugyanis továbbra is relatíve kis esélyt adnak Donald Trump győzelmének, így a republikánus jelölt erősödését mutató közvélemény-kutatások komoly kockázatokat jelentenének – tette hozzá a JPMorgan vezető közgazdásza.

Zakatol az amerikai választási kampány Forrás: AFP/Paul J. Richards

Tekintve, hogy sokan az amerikai jegybankra figyelnek majd az év hátralévő időszakában, kiemelt fontossággal bírnak majd az USA szeptemberi munkaerő-piaci adatai. Ennek az erőssége ugyanis kiemelt szempont lehet majd abban, hogy a Fed kamatemelés mellett dönt-e az idei ülésein. A közgazdászok egyébként 176 ezer új, mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatottra és 4,9 százalékos munkanélküliségi rátára számítanak.

Jönnek a vállalatok

Ezzel párhuzamosan a Charles Schwab vezető befektetési stratégája úgy látja, október legnagyobb eseménye egyértelműen a vállalati gyorsjelentési szezon beindulása lesz. Jeff Kleintop szerint ez a hónap gyenge részvénypiaci teljesítményeket hozhat, és nem lenne meglepve, ha legalább 5 százalékos csökkenéseket látnánk.

A jelentésekben rejlő izgalmat részben az adja, hogy

2009 óta nem volt ilyen nagy rés a várt és a valódi eredmények között.

Az Alcoa hamarosan elindítja a jelentési szezont Forrás: AFP/Mario Laporta

A szakértő hozzátette, a következő 12 hónapra várt számok, illetve az elmúlt 12 hónap számai között mintegy 20 százalékos eltérés van a vállalati profitok terén.

Noha Kleintop szerint nem kell általános medvepiacra számítani, mert vannak támogató tényezők, a volatilitás felfutása erősen benne van a pakliban. A jelentési szezon hagyományosan az Alcoa számainak közzétételével veszi kezdetét, amely ebben a negyedévben október 10-én, piaczárás után esedékes.