Kiosztotta a világot a hedge fund menedzser

kockázat hangulat őrület tőzsde befektetés
Vágólapra másolva!
Crispin Odey brit hedge fundja augusztusig idén 35 százalékot gyengült. A menedzser az augusztusi, befektetőknek írt levelében nem aprózta el a helyzetértékelést, és egész egyszerűen mindenkit felelőssé tett a rossz teljesítményért a kockázatéhes befektetőktől a központi bankokig.
Vágólapra másolva!

A mintegy 9 milliárd dollárt kezelő hedge fund első embere az igen rossz teljesítményért elsősorban a jegybankárokat hibáztatja, akik, különösen az alacsony kamatkörnyezettel, fenntarthatatlan gazdasági helyzetet hoztak létre. Odey egyébként megjegyezte, egyszerűbb lenne pusztán a piacot követni, így azonban figyelmen kívül hagynák a fundamentális tényezőket. A Business Insider kiválogatta Odey legérdekesebb megállapításait.

Túl drága világ

Ahogy a magánszemélyek, a globalizációnak köszönhetően, egyre nagyobb hitelmennyiséget érhettek el, az eszközárak inflációja miatt úgy is gazdagabbak lettek, hogy a béreiket mindeközben szorongatta a nemzetközi verseny – jegyzi meg Odey. Mindazonáltal 2005-re egy olyan környezet jött létre, amelyben

a bérből élők egyre kevésbé engedhetik meg maguknak az eszközvásárlásokat.

A hatóságok reakciója pedig az volt, hogy csökkentették a kamatokat, és az eszközvásárlásaikon keresztül felnyomták a befektetési eszközök árait.

Romló hangulat

Odey szerint manapság a nyugati termelékenység már majdnem negatív szintekre csökkent, miközben a beruházások megrekedtek, az emberek pedig a globalizáció ellen fordultak. Úgy véli, ez áll a brexit, illetve Donald Trump népszerűsége mögött is. A termelékenység növekedése nélkül is ugyanis nemcsak a kapitalizmus és a globalizáció, de a politikusok is igen erősen veszítenek népszerűségükből.

Hozamvadászat nyomott környezetben

A világgazdaság növekedése továbbra is kiábrándító lesz, még az alacsony energiaárak ellenére is – jegyzi meg a hedge fund menedzser. Ráadásul a világ legtöbb táján

a vállalati eredmények csökkenéseket mutatnak,

és az USA-ban a jövőben is erre számítanak. Ráadásul a cégnél úgy látják, a piacok nem fogják elkezdeni beárazni az eredmények javulását, miközben ezen a téren némi optimizmusra egyedül a jegybanki élénkítések adnak okot.

A hedge fund menedzser szerint a mai helyzet fenntarthatatlan Forrás: 123rf.com

Mindeközben – tette hozzá Odey – az idei teljesítményt 100 százalékban a hozamvadászat határozza meg. Ezek a hozamok azonban sokszor teljesen elszakadnak a valós eredményektől, így a menedzserek meglátása szerint a jelenlegi helyzet fenntarthatatlan.

Túlértékelt részvények

Noha 2011 óta a FTSE 100 vállalatainak eredményei jelentősen csökkentek,

a részvénypiac 10 százalékkal erősödött.

Ez rendben is lenne, ha egy felfelé tartó ciklus elején volnánk, azonban – mondja Odey – a jelzések arra utalnak, hogy a legtöbb termelési területen a kereslet elérte a csúcspontot. Mivel pedig ez a tetőpont egybeesik az új kapacitások megjelenésével, nem csoda, ha a hangulat kissé zavart.

Súlyos kockázatok

Végezetül Odey arra hívja fel a figyelmet, hogy a fejlett gazdaságokban mindig nagyobb volt a megtakarítás a fejlődő gazdaságokhoz képest, mivel az előbbiekben a munkaerő védelmét felülírta a tőke védelme. Manapság azonban a jegybankok eszközvásárlásainak következtében a tőke az olyan, igencsak kockázatos területektől várja a magasabb hozamokat, ahol nagyobb veszélynek van kitéve.