Új idők kezdődnek a vagyonkezelésben

bank ingatlan kilátás pénzügy USA
Vágólapra másolva!
A Wall Street egyik legnagyobb üzlete alatt egyre forróbb a talaj, ahogy a régi és az új versenytársak egyaránt növekvő kihívást jelentenek a bankoknak. Úgy tűnik, alapjaiban alakul át a vagyonkezelési és befektetési világ.
Vágólapra másolva!

Számos nagybank befektetési és vagyonkezelési divíziója mutat csökkenő bevételeket, ami igen komoly probléma egy olyan időszakban, amikor a pénzintézetek komolyan küszködnek a vonzó hozamok elérésével – írja a CNBC.

A Goldman Sachs például a legutóbbi jelentésében közölte, a befektetések kezeléséből származó nettó bevétele 18 százalékkal csökkent a tavalyi év második negyedévéhez képest. Emellett a vállalat pénzügyi vezetője, Harvey Schwartz jelezte, az átlagos díjak is esnek a cégnél.

A probléma az, hogy ez a tendencia egyáltalán nem csak a Goldmanra érvényes, mi több, úgy tűnik, a Goldman még egészen jól tudja tartani magát a befektetőktől érkező tőkebeáramlásoknak köszönhetően.

Megfontolt óvatosság

Komoly gondot jelent, hogy

az elégtelen hozamok miatt csökken a befektetők kereskedési aktivitása.

Ha pedig ez így marad, egyre valószínűbb lesz, hogy erőre kapnak az olyan alternatív megoldások, mint a robottanácsadók vagy az indexalapok.

Átalakulóban a vagyonkezelés Forrás: 123rf.com

A nagybankok részben úgy válaszolnak a kihívásokra, hogy hiteltermékeket adnak el a gazdag ügyfeleknek, segítve ezzel azok kereskedéseit. A Morgan Stanley második negyedéves számai például azt mutatták, hogy a banknál 24 százalékkal emelkedtek a hitelek a vagyonkezelési divízióban.

Mindemellett pedig olyan korban élünk, amikor

a befektetők sokkal kifinomultabb eszközök segítségével hozzák meg a döntéseiket,

és tekintve, hogy egyre több információ áll a rendelkezésükre, kérdéses, megéri-e még nekik a nagybankok magas díjszabása. Nem mellékesen pedig sokan, főleg az Y generáció tagjai, átpártolnak a robottanácsadókhoz, melyek sokkal alacsonyabb díjak mellett automatizált lehetőségeket kínálnak.

Új világ, új megoldások

Az egyik ezzel foglalkozó cég, a Betterment például a héten közölte, most már 5,3 milliárd dollárnyi eszközt kezelnek, pedig az év korábbi szakaszában ez még csupán 4,8 milliárd volt. A vállalat egyébként korlátozta a kereskedést a brexit utáni eladási hullám során, ami számos befektetőt mentett meg a komoly veszteségektől.

A nagyok pedig folyamatosan közelednek az újabb megoldások felé.

A vagyonkezelési üzletágban éves alapon szintén bevételcsökkenést elszenvedő Morgan Stanley például már egy ideje igyekszik komolyan beruházni a digitális területen, de általános tendencia, hogy az óriások próbálják beépíteni működéseikbe az új megoldásokat.