A guruk nekimentek az amerikai vállalatoknak

Wall Street
Vágólapra másolva!
Az amerikai üzleti élet néhány nagyágyúja úgy látja, komoly változásokra volna szükség a cégek viselkedésében. Az olyan guruk, mint Warren Buffett vagy Jamie Dimon nyílt levélben figyelmeztették a társaságokat.
Vágólapra másolva!

Az USA vállalati világának számos óriása aláírta azt a levelet, melyben a „józan észen alapuló vállalatvezetés" alapelveit fogalmazták meg. A 11 név között olyan ismert személyek szerepelnek például, mint Warren Buffett a Berkshire Hathaway vezetője, Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója, Larry Fink, a BlackRock vezére, Mary Barra, a General Motors, Jeff Immelt, a GE, vagy Lowell McAdam, a Verizon vezérigazgatója.

A nyílt levelet jegyző csoport szerint a cégeknek változtatniuk kellene az igazgatótanácsok működésén, a jelentések közlésének módján, illetve a vezető befektetőkhöz fűződő viszonyukon.

„A jövőnk múlik a vállalatok hosszú távú prosperitás érdekében folytatott hatékony menedzselésén, éppen ezért olyan fontos az amerikai társaságok irányítása minden egyes amerikai számára" – idézi a levelet a Business Insider.

Warrent Buffett, a nyílt levél egyik aláírója Forrás: AFP/Paul Morigi

A vállalatvezetési gyakorlatok az elmúlt években már igen erős vitákat generáltak a cégvezetők, a befektetők és más érdekeltek között, mindazonáltal ezek a viták gyakran csak a feszültséget növelték megoldások nélkül – írják.

Jóllehet az aláírók között ott van az egyik vezető amerikai bank vezérigazgatója, illetve egy aktivista befektető is, a levél mégis hangsúlyozza, a vállalatvezetési gyakorlatok reformokra szorulnak. Kiemelik, hogy bár a csoport igen vegyes összetételű, és sokszor mást gondolnak egy vállalat megfelelő irányításáról, mégis

szükségesnek érzik a közös alap megtalálását egy konstruktív párbeszédhez.

Ez ugyanis elősegíthet egy olyan gazdasági növekedést, melyből egyaránt profitálhat részvényes, dolgozó, valamint a gazdaság egésze.

Az aláírók csoportja hat pontban foglalta össze a javaslatait.

  • Az igazgatótanácsoknak ténylegesen függetleneknek kell lenniük a vállalatoktól, és rendszeresen össze kell ülniük a vezérigazgató jelenléte nélkül.
  • A tanácsok összetételében szükséges a megfelelő változatosság, illetve az elég gyakori fluktuáció, hogy fennmaradjon a „frissesség".
  • Szükség van erős és független vezetőkre az igazgatótanácsokban.
  • A vállalatok túlságosan megszállottjai a negyedéves jelentéseknek, és nem kellene olyan eredmény előrejelzéseket kiadniuk, amelyek útmutatásként szolgálnak.
  • A cégeknek világosabban kellene jelezniük a különbséget az általánosan elfogadott számviteli szabályok (GAAP) szerint közzétett számaik, illetve a tisztított eredmények között.
  • A nagy intézményi befektetőknek nagyobb betekintést kellene kapniuk a vállalatok működésébe, hogy lássák, mi történik, amikor meghozzák a befektetési döntéseiket. Emellett a cégeknek is jobban rá kellene látniuk az intézményi befektetők döntéshozatali mechanizmusaira.

Ezek a javaslatok a levél szerint azt szolgálják, hogy a társaságok sokkal átláthatóbban és hatékonyabban működjenek. Noha az ajánlatok nincsenek kőbe vésve, az aláírok szándéka, hogy elősegítsenek egy folyamatos párbeszédet, amelyből több millió amerikai profitálhat azzal, hogy helyreáll az ország vállalataiba vetett közbizalom.