Vádemelési javaslat a Leader-ügyben

Parlament, PP,  Gőgös Zoltán
Vágólapra másolva!
Jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntette miatt emeltetne vádat az adóhatóság.
Vágólapra másolva!

Befejezte a nyomozást és vádemelést javasol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Magyarországi Leader Közhasznú Egyesület volt elnökével szemben írja a Magyar Idők.

A lap szerint a szervezet soron kívül jutott félmilliárd forinthoz Gőgös Zoltán szocialista képviselő államtitkárságának idején, ötszázmillió forintot kért a csőd szélén álló államtól arra, hogy kommunikálja a nemzetközi pénzügyi válság hatásait.

Az adóhatósági nyomozás során kiderült, hogy

az egyesület a megkapott összegből már másnap több mint 41 millió forintot saját hiteleinek törlesztésére fordított,

vagyis nem a támogatási szerződésben foglalt kampányt finanszírozták - írja a lap. Az akkori kormány lényegében azonnal elérhetővé tette a félmilliárd forintot a szervezetnek, mégis csak a következő év áprilisában történt az első, projekttel kapcsolatos kiutalás.

Soron kívül jutott félmilliárd forinthoz az egyesület Gőgös Zoltán szocialista képviselő államtitkárságának idején - írja a Magyar Idők Fotó: Mudra László [origo]

A Magyar Idők a birtokába levő ügyészségi határozatra hivatkozva azt írja: a Központi Nyomozó Főügyészség már egy korábbi eljárásában is megállapította, hogy az egyesületnek 2008 elején, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által átutalt

félmilliárd forintból több mint 199 millió forintot jogosulatlanul használtak fel.

Az ügyet a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is vizsgálta, és arra jutott, hogy az egyesület gyakran csak arra törekedett, hogy valamilyen számlával fedje le az elköltött támogatási összeget. Emiatt tette meg a Kehi a feljelentést, ami a mostani vádemelési javaslathoz vezetett.