Megtalálni az álomállást? Erre kell figyelni

Dr. Life, Superwoman-önéletrajzok jópontjai és bukói: Ragadd meg a HR-est!, önéletrajz, CV, interjú
Vágólapra másolva!
Kényelmes helyzetben vannak a frissen végző és a már tapasztaltabb informatikusok egyaránt, ha az első állás megtalálása, vagy új munkahely keresése a feladat, hiszen óriási a kereslet irántuk a magyar piacon. Betöltetlen pozíciók tízezrei várják a szakembereket, ám érdemes betartani néhány alapszabályt, ha nem szeretnének kellemetlen helyzetbe kerülni.
Vágólapra másolva!

Harminc munkáltatónál érdemes egyszerre pályázni, hogy megtalálhassuk az ideális munkahelyet – legalábbis egy közelmúltban nyilvánosságra hozott online felmérés során megkérdezettek közel egyharmada szerint. További 28 százalék akár 60 helyre is elküldené önéletrajzát és motivációs levelét, míg minden negyedik válaszadó állította, hogy képes lenne akár 90 munkahelyet is megcélozni.

Nem gond a munkakeresés

Az informatikus, mérnök végzettséggel rendelkezőknek a jelenlegi piaci helyzetben valószínűleg ennél jóval kevesebb helyre kell jelentkezniük annak érdekében, hogy számukra megfelelő állást kapjanak sőt, a helyzet sokkal inkább az, hogy

a tehetséges, már bizonyított szakembereket már a létszámnövelést tervező cégek keresik meg.

De nem igazán kell aggódniuk a felsőfokú tanulmányaikat éppen csak befejezőknek sem, hiszen az informatikus végzettségű diplomás pályakezdők töltik talán a legkevesebb időt a munkahely megtalálásával jelenleg Magyarországon sőt, sokakra már tanulmányaik során „lecsapnak" a tehetségekre vadászó vállalkozások.

Mi legyen az önéletrajzban?

Ha mégis úgy alakul, hogy váltani kell, és nem érkezik azonnal ajánlat, akkor érdemes néhány szempontot figyelembe venni az önéletrajz összeállításánál. Egy kutatás szerint az álláskeresők jelentős része úgy gondolja, hogy a beküldött CV-je alapján mindössze

10-25 másodperc alatt eldöntik

a vállalatok humán erőforrás menedzsment munkatársai, hogy foglalkoznak-e tovább a jelölttel. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen tartalommal bír az önéletrajz. A végzettség mellett a munka- és szakmai tapasztalat mindenképpen fontos tényező. Emellett a szakemberek azt tanácsolják, hogy azokat a feladatokat, sorolják fel és részletezzék a pályázók, amelyek a megcélzott munkakörrel összhangban vannak.

Árulkodik a közösségi média

Ha pedig az önéletrajzzal sikerül felkelteni a leendő munkaadó érdeklődését, érdemes arról is gondoskodni, hogy a legnépszerűbb közösségi felületeken is kedvező képet alakítsunk ki magunkról. A vállalat HR-specialisták ugyanis ma már nem csak a CV alapján tájékozódnak, mielőtt állásinterjúra hívnak valakit, hanem bizony élnek az internet és a közösségi felületek kínálta lehetőségekkel is. Éppen ezért

érdemes például aktívnak lenne a szakemberek Facebookján, vagyis a LinkedIn-en.

A profil létrehozása nem elegendő, törekedni kell minél nagyobb hálózat kiépítésére, és érdemes professzionális, egyben vonzó arculatot kialakítani magunkról.

Érdemes odafigyelni mit mutatunk meg magunkból Forrás: Thinkstock

Természetesen a közösségi média nagyágyúját, a Facebookot sem szabad elhanyagolni, ebben az esetben inkább arra kell vigyázni, hogy ne szerepeljenek kompromittáló fotók, szövegek a profilunkban. Hasznos az is, ha tagjai leszünk néhány szakmai csoportnak.

Saját márka

Ma már a végzettség, szaktudás mellett egyre fontosabb a kreativitás. Ennek megmutatására kiváló lehetőség, ha valaki saját márkát épít. Ezt azt jelenti, hogy

  • blogot indít,
  • videókat készít és tölt fel megosztó oldalakra,

mint például a YouTube.

Érdemes ellátogatni a nagy állásbörzékre is, amelyekből többet is rendeznek Magyarországon, hiszen így közvetlen kapcsolatba kerülhetünk a vállalkozások képviselőivel. Emellett a szakmai konferenciákon való részvétel is segíthet, amikor munkahely váltásra szánjuk el magunkat.

Erre is érdemes felkészülni

Ha önéletrajzunk, és közösségi médiás aktivitásunk meghozza eredményét és behívnak az áhított állásinterjúra, akkor igen hasznosnak bizonyulhat, ha

felkészülünk az adott cégből, illetve a szektorból, amelyben tevékenykedik.

Ezt a már idézett online felmérés során megkérdezettek 92 százaléka tartja fontosnak.

A végére pedig még egy jó tanács:

bárkivel előfordulhat, hogy stresszes helyzetben leblokkol,

és egy állásinterjú bizony ilyen. Érdemes erre az esetre is felkészülni. Bár akadnak olyanok egy kutatás alapján, akik viccel, esetleg más trükkel oldanák meg a helyzetet, a leghasznosabb ilyenkor, ha tisztázzuk a helyzetet és időt kérünk a gondolataink rendezésére.