Írországba menekülnek a brexit elől

justitia jusztícia bíróság jog
A statue of Lady Justice, the Roman goddess of Justice, is seen in Frankfurt, Germany, 20 March 2014.
Vágólapra másolva!
A brit és az ír jog hasonlóságát és az egyszerűsített engedélyeztetési eljárást kihasználva rekordszámú brit jogász szerzett működési engedélyt Írországban 2016 első fél évében. Az ír jogászszövetség elnöke szerint ezek nagy része nem tervez praxist nyitni Írországban, de az uniós bíróságokon csak olyan jogászok vihetnek ügyeket, akiknek valamelyik uniós tagállamban van engedélyük. És könnyen lehet, hogy a brexitszavazás után az Egyesült Királyság már nem lesz uniós tagállam.
Vágólapra másolva!

2016 első fél évében 186 brit jogász szerzett működési engedélyt Írországban.

– mondta Ken Early, az ír jogászszövetség elnöke. 2015-ben összesen 101 brit jogász regisztrált Írországban, 2014-ben csak 51, írja a Guardian.

Uniós jogászok akarnak maradni

Ken Early szerint az átigazolásokat a brexit miatti félelem hajtja, az uniós bíróságokon ugyanis csak olyan jogászok vihetnek ügyeket, akik regisztrálva vannak valamelyik tagállamban, márpedig ha az Egyesült Királyság kilép az unióból, akkor a brit jogászok már nem lesznek uniós tagállam jogászai.

Írországba könnyű átigazolni

1989 óta azok a jogászok, akik Angliában, Walesben vagy Észak-Írországban szereztek engedélyt egyszerűsített eljárásban, rövid idő alatt engedélyt szerezhetnek arra, hogy Írországban működjenek.

Az ír jog és igazságügyi berendezkedés ráadásul nagyon hasonlít a brithez,

így a brexittől félő jogászok számára kézenfekvő megoldás, hogy Írországban is megszerezzék az engedélyt.

Nem költöznek, csak az engedély kell

„Úgy tudjuk, az ír engedélyt megszerző brit jogászok nagy része továbbra is Londonban vagy Brüsszelben fog működni, nem terveznek praxist nyitni Írországban” – mondta Ken Early. A jogászszövetség elnöke szerint

több tucat brit jogász engedélyeztetési ügye van folyamatban,

köztük az egyik legnagyobb londoni ügyvédi iroda egyik jogászáé.