A nagy rohamban is fő az óvatosság - Ne kövesse a nyájat!

hangulat kockázat tőzsde befektetés rohanás
Vágólapra másolva!
A bankok és a pénzügyi elemzők világszerte óvatosságra intik a kereskedőket, mivel a brit népszavazás eredménye komoly volatilitást eredményezhet a piacokon. Bármi is lesz ugyanis az eredmény, a befektetői világ biztosan lázban ég majd pénteken.
Vágólapra másolva!

Számos elemző arra számít, hogy amennyiben beüt a brexit, két számjegyű mozgások lesznek a brit és az uniós részvénypiacokon. Ha pedig a britek maradnak, jelentős megkönnyebbülési rali veheti kezdetét – írja a CNBC.

Miközben

a font komoly nyomás alá kerülhet, az euró talán stabilabb marad.

A menedékeszközként szolgáló devizák, mint a svájci frank vagy a japán jen, profitálhatnak a felfordulásból, de a politikai válaszok gyorsan korlátozhatják az erősödést – mondják a UBS Global Research elemzői. A szakértők szerint az euróövezet magországainak kötvényhozamai erősen (10–40 bázisponttal) csökkenhetnek, de ennél még erősebb is lehet a zsugorodás az Egyesült Államok állampapírjainál.

Mivel azonban túl sok a bizonytalansági tényező, azt tanácsolják a befektetőknek, hogy legyenek óvatosak, amikor kereskednek.

Megfontolt roham

Külön kiemelte a diverzifikáció fontosságát a Barclays vagyonkezelői és befektetési üzletágának brit és európai vezetője. William Hobbs emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia csak kis részét képezi a világgazdaságnak, és még kisebb részét adja a globális tőkepiacoknak.

Izgalmas nap vár a befektetőkre Forrás: AFP/Leon Neal

Mindeközben a brit pénzügyi tanácsadók azt javasolják a befektetőknek, hogy

ne kövessék a „nyájat”,

mivel a piacokon a kereskedők hajlamosak egymást követni a döntéshozatalkor. Egy londoni pénzügyi tanácsadó, Tony Catt úgy nyilatkozott, sok múlik azon, mi lesz a szavazás eredménye, de a kilépés nagyobb kockázatot jelentene. Hangsúlyozta, az a probléma, hogy túl sok a lehetséges kimenetel, a piac pedig általában nem szereti az ilyen bizonytalanságot. A befektetőknek tehát nagy figyelemmel kell követniük, hol bukkannak fel értékek a felfordulásban.

Pörgés és válogatás

A UBS-től Caroline Simmons ezzel párhuzamosan még szerdán jelezte, hogy a befektetőknek érdemes lehet egyetlen szektort kiválasztaniuk, és ragaszkodni ahhoz. A FTSE 250-nek a vállalati bevételek tekintetében nagyjából 50 százalékos kitettsége van Nagy-Britanniában, ami sokkal magasabb a FTSE 100 cégeihez képest. Izgalmasak lehetnek tehát azok a társaságok, amelyek jelentős hazai vagy ciklikus kitettségekkel rendelkeznek – tette hozzá.

Mindemellett arra is érdemes figyelni – miként a Bank of America Merril Lynch is jelezte –, hogy az extrém volatilitás időszakában fennakadások fordulhatnak elő a kereskedésben és az adatszolgáltatásban, ami szintén nehezítheti a kereskedők dolgát.