Megszűnik a diabetikus jelzés az élemiszereken

cukorbeteg a gyerekem
Vágólapra másolva!
Július 20-tól nem lesz használható a „diabetikus”, „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, ugyanis a cukorbetegek számára készített élelmiszerek ily módon történő megkülönböztetése megtévesztő lehet.
Vágólapra másolva!

A folyamatos, szigorú kontrollt igénylő étrendet követők számára félrevezető lehet a piktogram, hisz úgy értelmezhetik, hogy korlátlanul fogyaszthatják a narancssárga körrel jelölt termékeket – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

A diabetikus élelmiszer kategóriát megszüntető EU-rendelet 2013. július 20-án lépett hatályba, és három év „türelmi időt” adott a „diabetikus” élelmiszerek gyártóinak, forgalmazóinak arra, hogy felkészüljenek és átálljanak egy új szisztémára.

A korábban használt narancssárga jel júliustól már nem jelenhet meg a termékeken Forrás: --

A jogszabályt 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni. Becslések szerint a hazánkban 600-700 ezer ember szenved cukorbetegségtől. A betegek nagy részének felnőttkori, 2-es típusú cukorbetegsége van.

Megszűnik sok jelölés az élelmiszereken Forrás: OGYÉI

A cukorbetegség kezelésének három alapvető pillére van, legfontosabb eleme a diéta és a fizikai aktivitás, amelyekhez adaptálják a különböző gyógyszeres kezeléseket (tabletta, inzulin). A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően egyéni adottságok, így például a testsúly, életkor, társbetegségek is befolyásolják – mondta dr. Putz Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikájának diabetológusa.

Fontos hangsúlyozni, ha

egy termék „diabetikus” megjelölésű, még egyáltalán nem következik az, hogy szénhidrátmentes.

Diabetikus termékek (sütemények, csokoládék, desszertek, stb.) esetén édesítésre különböző anyagokat használnak (szorbit, fruktóz, xilit). Jellemzőjük, hogy szénhidrátot és energiát tartalmaznak, bár kisebb mértékben, mint a cukor, de emelik a vércukorszintet, van inzulinigényük, így a napi szénhidrátmennyiségbe be kell számítani. Tehát ha egy termék diabetikus jelzéssel volt ellátva, nem azt jelentette, hogy a cukorbeteg korlátlanul fogyaszthatja.

mindig javasolt a tápanyagtartalom ellenőrzése – mondta a szakember.