Legfelülről szóltak be az unikornisoknak

sietség kereskedés technológia futás elfoglalt kockázat befektetés
Vágólapra másolva!
Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet elnöke kemény hangon figyelmeztette a Szilícium-völgy jól menő technológiai vállalatait, hogy sokkal nagyobb átláthatósággal kellene működniük annak érdekében, hogy ne tévesszék meg a befektetőket.
Vágólapra másolva!

A komoly értékeltséggel rendelkező startupoknak úgy kellene viselkedniük, mint a tőzsdén jegyzett cégeknek, és hatékonyabb fékeket és ellensúlyokat kellene működtetniük, hogy ne vezethessék félre a befektetőket a valódi értékeikkel kapcsolatban – mondta Mary Jo White, az SEC elnöke.

A Stanford Egyetemen tartott beszédében White lényegében megkérdőjelezte az 1 milliárd dollár fölötti értékeltséggel rendelkező, úgynevezett unikornisok való értékét. Felvetette ugyanis, hogy a nyilvánosság és az unikornis jegyeknek való megfelelési szándék

erősen felfújhatja az értékeltségeket

– írja a MarketWatch.

Továbbra is kérdéses a valódi érték a divat mögött Forrás: 123rf.com

Kiemelte, a kockázati tőkések felől érkező szinte minden értékelés erősen szubjektív. Hangsúlyozta továbbá, hogy a startupok megfelelési kényszerei akár nagyban el is térhetnek a tőzsdén kereskedett vállalatoktól, mivel ez utóbbiak a piacnak adott jelzéseiknek igyekeznek megfelelni.

Noha az SEC már régóta foglalkozik a tőzsdén nem jegyzett vállalatok működésével és ezek esetlegesen megtévesztő értékeltségeivel, eddig mégsem szenteltek túl nagy figyelmet a kérdésnek. Feltehetően részben azért, mert a törvények és a szabályozások szerint ezen a piacon csak intézmények és igen vagyonos befektetők mozoghatnak.