Szigetek uralják a világ ingatlanpiacát

bank ingatlan kilátás pénzügy USA
Vágólapra másolva!
Az európai ingatlanpiac drágulása semmi volt ahhoz képet, amit az ausztrálázsiai régió produkált az elmúlt évben. A Knight Frank globális felmérése szerint ugyanis a szigeteken több mint háromszoros ütemben drágultak a lakóingatlanok az öreg kontinenshez képest.
Vágólapra másolva!

Noha például London híres a rendkívül drága lakóingatlan-piacáról, a tavalyi 3,7 százalékos átlagos ingatlanár drágulás Európában messze elmaradt a világ más tájaitól. Különösen az ausztrálázsiai területtől, ahol összesen 12,4 százalékkal, de csak Ausztráliában és Új-Zélandon 10 százalékkal emelkedtek a lakóingatlanok árai – írja a CNBC.

Az Ausztráliát, Új-Zélandot, Új-Guineát és a közeli Csendes-óceáni szigeteket tömörítő régió a globális átlag 3 százalékos drágulását is bőven lehagyta – olvasható ki a Knight Frank Global House Price indexéből, amely összesen 55 ingatlanpiacot vizsgált. Mindazonáltal

a világszerte mért átlag így is bővült

a 2014-es 2,3 százalékos áremelkedéshez képest.

Ausztrália és Új-Zéland egyébként is legendásan drágának számít, mivel az OECD adatai alapján a jövedelmekhez viszonyítva a legkevésbé megfizethető ingatlanpiacok között van.

Ázsia lemaradt

Az ázsiai árak ezzel szemben mindössze 1,9 százalékkal emelkedtek. Külön érdekesség, hogy miközben Hongkong a világ egyik legdrágább piacával büszkélkedhet, tavaly az árnövekedés mindössze 7 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 17 százalékkal.

Alig bővültek a kínai lakásárak 2015-ben Forrás: Imaginechina/Weng Lei

A jelentés szerint a növekedés lassulása

a kínálat bővülésének tudható be,

mivel 2015-ben 11 200 lakóingatlan építése fejeződött be. Szintén közrejátszott a kínai pénzügyi piacok volatilitása, valamint a magasabb kamatokkal kapcsolatos várakozás.

Ezzel egy időben a kínai lakásárak csupán 0,4 százalékkal emelkedtek, miután 2014 első negyedévében elérték a csúcsot. Japán és Dél-Korea számít viszont a két leginkább megfizethető piacnak az indexben, ahogy a hosszú távú átlaghoz viszonyítva az árak igencsak alulértékeltek.

Török győzelem

Országos szempontból

a győztes egyértelműen Törökország,

ahol igen lendületesen, egészen 18 százalékkal drágultak a lakóingatlanok. A jelentés szerint ennek oka, hogy a közel-keleti befektetők egyre inkább biztonságos menedékként tekintenek a Nyugat és Kelet határán álló Törökországra, ahol ráadásul a népesség is erősen emelkedik.

Görögország piaca komoly nehézségekkel küzd Európában Forrás: AFP/Aris Messinis

Az országos lista végén Ukrajna és Görögország áll, ahol az árak 12 és 5 százalékkal csökkentek tavaly. Európára áttérve azonban az látszik, hogy nem Nagy-Britanniában a legdurvább a helyzet. Az öreg kontinensről két ország került be az öt legnehezebben megfizethető ingatlanpiac közé: Belgium és Franciaország. Ezzel együtt Németország és Írország viszont a leginkább megfizethető piacok közé tartozik.

Jelentős eltérések

Régiós bontásban a Közel-Kelet lett a második 6,7 százalékkal, míg Latin-Amerika és Észak-Amerika egyaránt 4,6 százalékos áremelkedést produkált. Észak-Amerikában azonban intenzív eltérés mutatható ki Kanada és az USA között. Míg ugyanis az előbbi a világ harmadik legkevésbé megfizethető piaca, addig

az Egyesült Államok lett a negyedik leginkább megfizethető ország.

A Kinght Frank mindemellett az idei évre az index növekedésének lassulását várja. Indoklásuk szerint ugyanis a világgazdaság egy igen veszélyes „koktéllal” néz szembe, amely az alacsony olajárból, az erős dollárból, valamint a kínai növekedés további lassulásából áll össze.