88 százalékkal több EBB hitel jött Magyarországra

Vágólapra másolva!
Tavaly összesen 77,5 milliárd euró értékben helyezett ki hitelt nemzetközi szenten az Európai Beruházási Bank. Az Európai Beruházási Alappal együtt a csoport 84,5 milliárd eurót nyújtott az uniós célok megvalósítását segítő beruházásokra. Ebből Magyarországra 1,42 milliárd euró jutott.
Vágólapra másolva!

A Európai Befektetési Bank összesen 1,424 milliárd euró értékben írt alá hitelszerződéseket Magyarországon 2015-ben. Ez 88 százalékkal több, mint a megelőző évben leszerződött összeg. Ebből 1,054 milliárd eurót ki is folyósított a bank – mondta Baranyai László, a Európai Beruházási Bank alelnöke egy hétfői sajtótájékoztatón.

Forrás: Origo

Az EU bankja kiemelten támogatta az EU alapokkal közösen finanszírozott projekteket. Amióta az EBB megkezdte magyarországi tevékenységét a 1990-es évek elején az EBB nyújtotta hitelek összege az országban elérte a 19.2 milliárd eurót.

Az MTA és Budapest kapta a legtöbbet

Az Európai Beruházás Bank 34,5 milliárd forintot, vagyis 115 millió eurót adott a Magyar Tudományos Akadémia finanszírozására. Ezzel az alapkutatásokhoz és a Könyvtár és Digitális Információs Központ fejlesztését hitelezi.

Budapest a közúti fejlesztésekre és a tömegközlekedés korszerűsítésére fejlesztésére 200 millió eurót kapott. További városmegújítási, rehabilitációs, energiahatékonyság növelő beruházás 100 millió eurót kapott.

Baranyai újságírói kérdésre elmondta, hogy idén is szeretnék tartani az 1 milliárd euró feletti finanszírozási összeget, amelyre szerinte jó esély van az előkészített szerződéseket látva.