Húsz éves a lakás-takarékpénztári rendszer

Vágólapra másolva!
Két évtized, 3,5 millió szerződő, csak tavaly 250 milliárd kifizetés - néhány szám a hazai lakáskasszák teljesítményéről. 1996 óta működik Magyarországon a lakás-takarékpénztári rendszer.
Vágólapra másolva!

A lakás-takarékpénztári törvényt 2010-es módosítotása után a rendszer rugalmasabbá vált a Lakás-takarékpénztárak Egyesülete évforduló alkalmából kiadott közleménye szerint. Így a pénzügyi válság következményeivel küszködő piacon

a lakás-takarékpénztárak korábbi, néhány százalékos lakáshitel-piaci részesedése közel 30 százalékosra bővült.

„A hazai lakástakarék-piac nevében örömtelinek tartom, hogy a kormányzat kiemelt gazdaság- és szociálpolitikai prioritásként kezeli a családok otthonteremtését, hiszen a lakás-takarékpénztárak is e cél előmozdítása érdekében dolgoztak az elmúlt húsz évben. A CSOK bevezetésének, valamint az új építésű lakásoknál bevezetett 5 százalékos áfának köszönhetően

és ezek makrogazdasági szinten is kedvező hatásokat válthatnak ki" – idézte Dr. Gergely Károlyt, a Lakás-takarékpénztárak Egyesületének elnökét a szervezet közleménye.

Az elmúlt 20 évben összesen mintegy 3,5 millió ügyfél számára kötöttek lakás-előtakarékossági szerződést. A lakás-takarékpénztárak szolgáltatásán keresztül csak 2015-ben 250 milliárd forintot fizettek ki az igénylők lakáscéljaira.