Pánik helyett inkább vásárolni kellene

wall street bull bika tőzsde hangulat
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 22: A police officer watches protestors during the "Flood Wall Street" protest on September 22, 2014 in New York City. The Flood Wall Street protest came on the heels of climate change march on September 21, that attracted over 300,000 protestors. Bryan Thomas/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok nem áll egy újabb pénzügyi válság küszöbén, és a részvénypiacok csupán túlreagálják a gazdasági helyzetet – mondja John Paulson, befektetési guru. A hedge fund menedzser szerint ráadásul a jelenlegi helyzet jó lehetőség a bevásárlásra.
Vágólapra másolva!

Bár Paulson alapjaiban nem pesszimista, a 2007-es ingatlanválságot sikeresen megjósoló guru azért mégis némi aggodalommal figyeli az év eleje tartó piaci mozgásokat. Arról van szó ugyanis, hogy lényegében bármibe vesz bele az ember, annak csökken az ára. Vagyis lassan elérünk egy olyan pontot, ahol bizonyosan komoly értékek rejlenek – mondta Paulson a CNBC-nek.

Mindazonáltal a befektető arra számít, hogy az árfolyamok végül emelkedésnek indulnak majd, mivel

egyre nagyobb az eltérés a piaci árak és az egyes vállalatok valódi értékei között.

A saját portfólóiban tartott vállalatok például valójában igen jól teljesítenek, miközben a részvényárfolyamaik esnek. Ez az egyensúlytalanság pedig végül megváltozik majd – tette hozzá.

Kemény időszak jön

Paulson alapjai egyébként a szektortársakkal együtt keményen küzdöttek azért, hogy tavaly pozitív hozamtartományban maradjanak. A Paulson & Co. legnagyobb alapja azonban decemberben 2 százalékkal emelkedett, és nagyjából 3 százalékos pluszban zárta az évet. Ezzel szemben a HFRI szerint az átlagos hedge fund eredmény mínusz 1 százalék volt 2015-ben.

Az idei piaci mozgások arra utalnak, hogy

a hedge fundoknak 2016-ban is küzdelmes évük lesz.

Jóllehet sokan aggódnak a pénzügyi vállalatok papírjai miatt az alacsony kamatkörnyezetben, Paulsonnak inkább Kínával kapcsolatban vannak fenntartásai.

Érdemes lehet meglovagolni a piaci félelmeket Forrás: AFP/Spencer Platt

Úgy látja ugyanis, hogy az amerikai bankok megfelelő tőkével rendelkeznek, és a javuló hitelportfólió mellé növekvő likviditás párosul. A befektetők többek között azért pesszimisták a pénzintézetekkel kapcsolatban, mert félnek, hogy az alacsony kamatkörnyezet (sok helyen a negatív kamatok) erősen rányomják a bélyegüket a nettó kamatmarzsokra.

Kínai veszélyek, karibi ingatlanok

Mindeközben Paulson inkább a kínai pénzügyi rendszer miatt aggódik, különösen azért, mert a hatalmas mennyiségű felhalmozott hitelállomány egyre inkább fenyegeti a rendszer egészségét.

Ezt erősíti meg, hogy a kínai bankszektor eszközállománya 2015 végére nagyjából 30 ezer milliárdra duzzadt a 2008-as 9 ezer milliárd körüli szintről, ráadásul

a bővülés üteme példa nélküli volt.

Az pedig nyitott kérdést, hogy ezen hatalmas állomány mögött milyen arányban vannak nem teljesítő hitelek.

Paulson azonban már korábban is fektetett be olyan területen, amely jelentős adósságtól szenved. A guru ugyanis kifejezetten szereti Puerto Rico fizikai eszközeit (különösen az ingatlanokat), noha a sziget folyamatosan küzd a 70 milliárd dolláros adósságának átstrukturálásával.

Mindemellett pedig van egy olyan befektetési eszköz Paulsonnál, amely igazán jól teljesít, ez pedig az arany. A nemesfém iránt ugyanis egyre nő a kereslet, ahogy a piaci turbulenciák nem látszanak csillapodni.