Matolcsy György fizetésemelést kaphat

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
5 millió forintra emelné a jegybankelnöknek adható havi fizetés maximumát egy fideszes törvénymódosító. A jegybankelnök (jelenleg Matolcsy György) a hatályos jogszabályok szerint 2016-ban havonta legfeljebb bruttó 2,5 millió forintot kereshet.
Vágólapra másolva!

Módosító javaslatot nyújtott be a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvényhez Bánki Erik (Fidesz), ebben egyebek mellett módosítaná a jegybanki vezetők fizetését.

100 százalékos emelés

A parlament honlapján olvasható dokumentum szerint

az elnök MNB-től származó havi bére 5 millió forint, az alelnöké ennek 90 százaléka lenne.

Az indoklás szerint ezzel a szabályozás a díjazás mértékét közelítené a piaci vezetői bérekhez és megfeleltethető az állami tulajdonú pénzügyi szektor társágai vezető állású munkavállalóinak részére meghatározott javadalmazási keretnek.

A hatályos törvény szerint az elnöki bér a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszerese lehet.

A bruttó átlagkereset tavaly 250 ezer forint körül volt, vagyis bruttó 2,5 millió lehet a jegybankelnök fizetése.

Az állami cégeknél már megvolt

Az állami cégek vezetőinek 2 millió forintos bérplafonját a kormány 2015 szeptemberében határozatban emelte meg. Azóta a pénzügyi szektorbeli cégeknél 5 milliós, az energetikai hátterűeknél 4 milliós, egyéb területeken pedig havi 3 milliós lehet a legmagasabb havi bruttó bér.

Szavazzon!

Ön szerint emelni kellene a jegybankelnök fizetését?