Soros György kiadta a figyelmeztetést

Soros György
Soros Fund Management Chairman George Soros attends the Nicolas Berggruen Conference 'Europe in Crisis' in Berlin on October 30, 2012. AFP PHOTO/ POOL/Thomas Peter
Vágólapra másolva!
A jelenlegi környezet igencsak hasonlít a 2008-ashoz, és a globális piacok válsággal néznek szembe – mondta Soros György csütörtökön. A befektetőknek éppen ezért nagyon óvatosan kell viselkedniük, és kezelniük a helyzetet, jegyezte meg a magyar származású befektetési guru.
Vágólapra másolva!

Kína erősen küszködik azzal, hogy új növekedési modellt találjon magának, és a jüan leértékelődése az egész világon problémákat okozhat – figyelmeztetett Soros György egy csütörtöki gazdasági fórumon, Sri Lankán. Ráadásul a pozitív kamatkörnyezet visszatérése kihívásokat jelent a fejlődő világnak – idézi a szavait a Bloomberg. Hozzátette,

a jelenlegi környezet sokban hasonlít a 2008-ashoz.

Kemény évkezdés

Soros vészjelzése akkor érkezett, amikor a globális deviza-, részvény- és nyersanyagpiacok brutális évkezdéssel indítottak. Az olaj árfolyama évtizedes mélypontra szakadt, miközben a héten már másodszor függesztették fel a kereskedést a kínai részvénypiacon. (Hétfőn egy rossz kínai makroadat hatására zuhantak indexek, csütörtökön a kínai jegybank által megállapított alacsony jüan/dollár középárfolyam okozott felfordulást.)

Válságtól fél a milliárdos guru. Forrás: REUTERS/© Yuri Gripas / Reuters

„Kína komoly átalakulási problémával küzd” – jelentette ki Soros.

Ha ránézek a pénzügyi piacokra, olyan súlyos kihívásokat látok, melyek a 2008-as válságra emlékeztetnek, tette hozzá.

Fenyegetések és kilengések

A guru egyébként már korábban is figyelmeztetett egy 2008-ashoz hasonló katasztrófára. Egy washingtoni panelbeszélgetésen, még 2011-ben, azt mondta, hogy a Görögországban kirobbant európai adósságválság „még komolyabb, mint a 2008-as krízis”.

Szintén Soros szavait igazolhatják, hogy idén

igen intenzíven megugrott a piaci volatilitás.

Az ezt mérő legendás VIX index például 13 százalékot emelkedett, de a japán részvényekre vonatkozó The Nikkei Stock Average Volatility Index mér egészen 46 százalékot ugrott 2016-ban. Ezzel párhuzamosan a Merrill Lynch mutatója, amely az állampapírok előrevetített árfolyamkilengéseit követi, 5,7 százalékkal került feljebb.