Egy elfelejtett sziget pörgetheti a piacokat

Japán
Japanese Prime Minister Shinzo Abe walks past a national flag made of flowers at an altar upon his arrival for a memorial service for those who died in the battle of Okinawa during World War II at the Peace Memorial Park in Itoman, Japan's southern islands prefecture of Okinawa, on June 23, 2015. Japan on June 23 marked the 70th anniversary of the end of the Battle of Okinawa, the bloodiest episode in the Pacific War, which killed 200,000 people. AFP PHOTO / Toru YAMANAKA / AFP / TORU YAMANAKA
Vágólapra másolva!
Miközben mindenki a kínai gazdaság átalakulásával és az ezzel kapcsolatos kockázatokkal van elfoglalva, alig szólnak a hírek arról, hogy mi történik a világ harmadik legnagyobb gazdaságában. Japán ugyanis rendkívül nehéz időszakon megy keresztül, és a globális piacok szempontjából ráadásul jelentős izgalmakkal is kecsegtet.
Vágólapra másolva!

A japán kereskedelmi adatok decemberre csúnyán alulmúlták a várakozásokat, amivel tovább fűtötték az aggodalmakat a világgazdaság állapotával kapcsolatban. Japán ezzel együtt azonban különleges helyzetben van, mert miközben a világ legnagyobb jegybankjai közül csak az eurózóna központi bankjától várnak élénkítést a piacok, a Bank of Japan akár keményebben is a gázra léphet, felpörgetve ezzel a piaci likviditást.

Éves alapon

a japán export 8 százalékkal zuhant ugyanis decemberben,

szemben a novemberi 3,3 százalékos szűküléssel, és jelentősen alulmúlva a mínusz 6,8 százalékos várakozásokat. Az éves csökkenés, amely már a harmadik volt egyhuzamban, 2012 szeptembere óta nem látott mértékű volt. Az égész évet tekintve a teljes export mintegy 6,8 százalékkal esett, megfelelve a prognózisoknak – írja a Business Insider.

Kínai összefüggések

Mindez ráadásul erősen összefügg a kínai gazdaság átalakulásával is, melyről éppen nemrég jegyezte meg a Goldman Sachs, hogy 2020-ig nyomást helyezhet a feltörekvő piacokra. A Japán legnagyobb kereskedelmi partnerének számító

Kínába irányuló kivitel ugyanis 8,6 százalékkal zsugorodott,

ami nagyobb ütemű a novemberrel záruló 12 hónap 8,1 százalékos csökkenési üteménél.

Meglepheti Japán a piacokat. Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Az pedig már regionális problémára is utalhat, hogy az egész ázsiai területre irányuló export 10,3 százalékkal csökkent, szintén alulmúlva a novemberben mért mínusz 8,7 százalékot. Az USA-ba tartó kivitel pedig ezzel együtt 3,4 százalékos esést mutatott, szemben a novemberi mínusz 2 százalékkal.

Hasonlóan rossz teljesítményt mutatott az import is, amely éves alapon 18 százalékkal szakadt, szemben a novemberi 10,2 százalékos szűküléssel, valamint az elemzők által várt 16,4 százalékkal. Tágabb perspektívában ez azt jelenti, hogy ez volt a legnagyobb éves alapú zsugorodás 2009 októbere óta.

Mivel az import nagyobbat esett, mint az export, így

Japán kereskedelmi többlete 140,2 milliárd jenre duzzadt,

ami a legnagyobb 2015 márciusa óta.

Fokozódó nyomás

Mindez pedig két szempontból érdekes a jelenlegi gazdasági és piaci környezetben. Egyrészt, mert a csúnya kereskedelmi adatok arra utalhatnak, hogy a világ harmadik legnagyobb gazdasága akár zsugorodhatott is 2015 utolsó negyedévében.

Tekintve az import csökkenését, a hazai kereslet valószínűleg csökkent, és így igen magas az esélye annak, hogy

a japán gazdaság szűküléstől szenvedhetett

az október-decemberi időszakban – mondta a Reutersnek Koya Miyamae, az SMBC Nikko Securities közgazdásza.

Haruhiko Kuroda, a japán jegybank kormányzója. Forrás: AFP/Yoshikazu Tsuno

A Nemzetközi Valutaalap egyébként úgy számolt januári jelentésében, hogy 2015 egészében 0,6 százalékos volt Japán GDP-növekedése, míg 2016-ra 1,0 százalékos, 2017-re pedig 0,3 százalékos növekedést várt éves alapon.

A nagy döntés

A másik fontos tényező pedig az, hogy a japán jegybank (BoJ) január 29-én tartja majd az idei első kamatdöntő ülését. Tekintve pedig, hogy az Európai Központi Bank legutóbb azt jelezte, hogy készek újabb élénkítő lépéseket hozni, a BoJ esetében sem lehet kizárni egy hasonló lépést, különösen az alacsony infláció keltette nyomás miatt.

A Valutaalap az említett jelentésében azt közölte, hogy Japán gazdasági növekedése stabilizálódhat 2016-ban, köszönhetően a fiskális támogatásnak, az alacsony olajáraknak, az emelkedő jövedelmeknek, és nem utolsó sorban az alkalmazkodó monetáris politikának.