Itt az újabb figyelmeztetés Kína miatt

Kína jüan yuan deviza
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknote at a bank in Huaibei city, east China's Anhui province, 11 August 2015. China has started a payment system for cross-border yuan transactions, part of the nation's plan to bolster the currency's global usage and win reserve status from the International Monetary Fund. The People's Bank of China on Thursday (8 October 2015) initiated the first phase of the China International Payment System, which provides clearing and settlement services, it said in a statement on its website. Some 19 lenders including Industrial & Commercial Bank of China Ltd. and HSBC Holdings Plc's subsidiary in China are directly participating, the PBOC said. China wants to make the yuan more "freely usable" in global trade and finance to support its bid to be included in the IMF's Special Drawing Rights basket along with the dollar, euro, yen and pound. The yuan overtook the yen to become the world's fourth most-used global payments currency in August, shrugging off a surprise devaluation that month.
Vágólapra másolva!
Kína hatalmas és összetett gazdasági átalakulása a következő 5 évben súlyos nyomás alá helyezi majd a feltörekvő piacokat – figyelmeztet a Goldman Sachs. A bank ezzel együtt arra hívja fel a befektetői figyelmét, hogy gondolják át a feltörekvő piaci kitettségeiket.
Vágólapra másolva!

Befalazva: A kínai nagy dilemma címmel tette közzé friss jelentését a Goldman Sachs, amelyben azt vizsgálja, hogy a világ második legnagyobb gazdasága milyen hatást gyakorol majd másokra a következő években. A friss GDP-számokkal éppen a napokban előrukkoló Kína ugyanis lendületesen igyekszik átállni az export és befektetés által vezérelt modellről egy fenntarthatóbb, fogyasztásorientált berendezkedésre.

Ilyen léptékű és összetett reformprogramot még soha nem vittek véghez,

és amennyiben az átalakulás megtörténik, nem valószínű, hogy gördülékenyen megy végbe – idézi a CNBC a Goldman elemzését.

Példátlan átalakítás

Ez azt jelenti – teszik hozzá –, hogy Kína fel fogja pörgetni a piaci volatilitást nemcsak idén, de a következő 5 évben is. Mindennek pedig a legnagyobb terhét a feltörekvő piacok viselhetik. Éppen ezért a bank azt javasolja a befektetőinek, hogy

gondolják át a feltörekvő piaci kitettségeiket.

Hozzáteszik, hogy noha a fejlett gazdaságok sem lesznek teljesen ellenállók a volatilitással szemben, a közvetlen és közvetett hatások mégis sokkal kevésbé érintik majd ezen piacokat. Éppen a pénzügyi piacok valószínűleg túlreagálnak majd, ahogy tették 2015 augusztusában és idén januárban is.

Az idei évre a Goldman úgy számol, hogy 5,6 százalékos lesz a kínai értékpapírok teljes hozama, míg 2016 és 2020 között 4 százalék körüli éves hozamra számítanak. Befektetési szempontból a bank azt is megjegyzi, hogy

az MSCI China Index által követett kínai részvények még csak nem is elég olcsók

ahhoz, hogy taktikai okokból felülsúlyozzák őket. Sőt, még az amerikai részvényekhez képest sem elég olcsók.

A jüan leértékelése sokakat megüthet. Forrás: Jason Li/EyePress

A Goldman egyébként kiemeli, hogy nincs kizárva egy olyan eladási hullám sem, mint amilyen Japánban volt az 1990-es években, a buborék kipukkadása után. Ez pedig a 2016-2020-as időszakban mintegy

7-8 százalékos szakadást jelenthetne éves szinten a kínai részvénypiacon.

Súlyos hatások

A feltörekvő piacok egészére nézve pedig amiatt aggódnak a Goldman elemzői, hogy Kína valószínűleg megpróbálja leértékelni majd a fizetőeszközét a következő néhány évben. Ennek következtében a Goldman

a jüan 10-20 százalékos gyengülését

vetíti előre a következő két év horizontján.

A jüan folyamatos leértékelése ugyanis

lehúzza a többi feltörekvő piaci devizát is,

ellensúlyozva ezzel a helyi fizetőeszközökben denominált adósságok növekvő hozamait. A bank egyébként azt is megjegyzi, hogy visszavonták ezen adósságokat a stratégiai modellportfólióikból.

Ezzel párhuzamosan a Goldman a feltörekvő piaci részvények arányát is visszafogta az erősen diverzifikált közepes kockázatú portfóliójában. Megjegyzik ugyanis, hogy az MSCI China mintegy 26 százalékot tesz ki az MSCI Emerging Markets Indexben.

Az indoklásuk szerint

a feltörekvő piacok erősen függnek a kínai ingatlanpiac és feldolgozóipar által fűtött nyersanyagkereslettől.

És mivel ezen területeken lassulás várható Kínában, így a feltörekvő piaci hozamokban is zsugorodást vetítenek előre.