Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fokozódik a devizaháború

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Ahogy a devizaleértékelések globálisan új lendületet vettek, egyre fogy az államok ereje ahhoz, hogy hatékonyan közbeléphessenek a fokozódó devizaháborúban.
Vágólapra másolva!

Miközben Kínával kapcsolatban napi szinten élénk az aggodalom azzal összefüggésben, hogy a kínai vezetés képes lesz-e levezényelni a jüan irányított leértékelődését, a világ más tájain is bajban vannak az államok – írja a Bloomberg.

A mexikói peso például nemrégiben rekord mélységbe szakadt, annak ellenére, hogy a Cantor Fitzgerald elemzői szerint az állam igyekezett erősíteni a devizát,

Ezzel együtt a brazil jegybankárok a múlt héten azt közölték, hogy nem látnak egyértelmű bizonyítékot arra nézve, hogy az intervenciós programjuk érdemben tud hatást gyakorolni a volatilitásra.

Merre tovább, devizapiac? Forrás: Getty Images/(c) Mike Kemp/Mike Kemp

Nagy kérdés, hogy különösen a kicsi és nyitott gazdaságok a rövid távú hatásokon túl milyen mértékben tudnak beavatkozni az árfolyamokba – hangsúlyozza Ken Dickson, a Standard Life Investments befektetési igazgatója. Hozzátéve,

nagyon nehéz egy jegybanknak úgy harcolni a piaccal, hogy az más irányba akar mozdulni.

Kitartó erő

Jó példa erre a svéd korona, amely noha 1 százalékkal gyengült az euróval szemben, miután a svéd központi bank, a Riksbank bejelentette, hogy kész az intervencióra, mégis kitartóan erős más fizetőeszközökhöz képest. Ráadásul Dickson arra számít, hogy a korona izmosodni fog az euróval szemben, és a Bloomberg által megkérdezett elemzők medián jóslata is eurónkénti 9,2-es szint ebben a negyedévben (hétfőn 9,26 környékén mozgott az árfolyam).

A korona 9,1-ig erősödhet az euróval szemben, ami

valószínűleg beavatkozást eredményez,

de nem jelent majd talajt az árfolyam számára – írta pénteki jelentésében Josh O’Byrne, a Citigroup elemzője.

Svájci rettenet

Majdnem egy éve történt egyébként, hogy a svájci jegybank

történelmi jelentőségű tettet hajtott végre,

és eltörölte a frank árfolyamküszöbét. A svájci gazdaság ennek következtében még mindig szenved a lépés exportra és turizmusra gyakorolt negatív hatásától, ráadásul a frank manapság még mindig 10 százalékkal erősebb, mint az 1,20-as eurónkénti limit volt.

Svájc példája elrettentő lehet. Forrás: 123rf.com

A svájci példa azért is fontos, mert elemzők arra figyelmeztetnek, hogy ez tipikus esete annak, amikor egy jegybank túl sokáig tart fenn egy mesterséges szintet, hogy kihasználja annak előnyeit. A frank körüli drámai események pedig arra világítanak rá, hogy ez általában

igencsak költséges, és nem is működik különösebben jól

– mondja Peter Rosenstreich, a svájci Swissquote Bank piaci stratégája.

Eltérő utak

Jól mutatja a helyzet összetettségét, hogy a feltörekvő piacokon számos ország most inkább arra törekszik, hogy az intervenciókon keresztül erősítse, és ne gyengítse a fizetőeszközét. A kolumbiai jegybank kormányzója például a múlt hónapban úgy nyilatkozott:

közelebb kerültek ahhoz, hogy közbe kelljen lépni,

miután a peso rekord szintre gyengült.

A brazil real pedig szeptember óta majdnem 2 százalékot esett a dollárral szemben, amikor a döntéshozók folytatták a swap ügyletek és hitelkeretek értékesítését a fizetőeszköz erősítése érdekében.

Mexikóban pedig 18 százalékot gyengült a peso, mióta az állam belekezdett a legutóbbi intervenciós programjába 2014 decemberében. Rafael Elias, a Cantor Fitzgerald feltörekvő piaci részlegének vezetője úgy nyilatkozott, hogy

a napi intervenciók többnyire hatástalanok voltak,

és a dollár eladások csupán részben fogták vissza a gyengülést.

Nehéz harcolni a dollár ellen Forrás: Imaginechina/Liang xiaopeng - Imaginechina/Liang Xiaopeng

A múlt példái

A meglepetés és a koordináció a két legfontosabb adalék a sikeres intervencióhoz – írja egy 2015-ös tanulmányában a Harvard Egyetem professzora, Jeffrey Frankel, aki végigvette az 1985 utáni intervenciókat. Az elemzés úgy érvel, hogy

az állami stratégia kudarcra van ítélve, amennyiben a piac határozottan más irányba tart.

Még az együttműködő közbelépés sem feltétlenül garancia a sikerre. Japán például a 2011-es földrengés és szököár után többek között az USA-val karöltve igyekezett gyengíteni a jent, de csak röpke gyengülést tudtak elérni, és a japán fizetőeszköz szinte minden jelentős társával szemben erősödött a következő két hónapban.

Ha még távolabbra tekintünk vissza, az látszik, hogy a britek sem voltak képesen hatékonyan fellépni a font elleni 1992-ben indított spekulatív támadások ellen. Ezek ugyanis lényegében erősebbek, mint az egyes központi bankok akarata és lehetősége a beavatkozásra – emeli ki Ulrich Leuchtmann, a Commerzbank vezető devizastratégája. Megjegyzi, a font kiváló példa volt erre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről