A bankok elnapolnák az apokalipszist

medve jegesmedve hó hangulat tőzsde
Vágólapra másolva!
Noha az év eleje óta egyre többen aggódnak amiatt, hogy a világgazdaság újra válságba csúszhat, különösen a kínai gazdaság lassulásának hatásai miatt, számos elemző szerint a piacok túlreagálják a helyzetet. Különösen Kína kapcsán igaz ez, ahonnan a piaci turbulenciák ellenére sem várnak lavinaszerű összeomlást.
Vágólapra másolva!

Bárhonnan is jön a következő világgazdasági recesszió, az nem Kína lesz – mondják a Bank of America Merrill Lynch (BofA) által megkérdezett Kína-szakértők. Az elemzők úgy nyilatkoztak, hogy Kína el fogja kerülni az úgynevezett „kemény landolást”, vagyis a hirtelen zuhanást, és a kormány képes lesz kordában tartani a pénzügyi piacok turbulenciáit – írja a Bloomberg.

Jóllehet az elemzők megjegyzik, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának lassulása rosszul hat a befektetői bizalomra, mégis úgy látják, nem jár elsődleges következményekkel a világgazdaság egészére nézve.

Régiós csapások

A BofA jelentése arra is kitér, hogy a kínai növekedés lassulása elsősorban a

régiós nagy kereskedelmi partnereit érinti majd.

Ilyen például Dél-Korea vagy Ausztrália, melyek egyaránt jelentős mértékben exportálnak Kínába. Mindazonáltal hangsúlyozzák, hogy sem az amerikai, sem az európai gazdaságok nem szenvedtek el jelentős csapást az 1997-1998-as ázsiai pénzügyi válság során.

Kína mérte persze ma sokkal nagyobb, mint az akkori válságba került országoké volt, de nem önmagában a gazdasági régió, hanem magának

a sokknak a mérete számít igazán,

hangsúlyozza Michael Hanson, a BofA vezető közgazdásza.

A szakértők szerint nem Kínából jön a következő válság Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

A jelentés azt is hozzáteszi a helyzetértékeléshez, hogy a kínai vezetésnek keresztül kell vinnie a kemény reformokat a szolgáltatói és pénzügyi szektoron. Ráadásul a gazdaságnak még akkor is tartania kellene magát, ha az év végéig tekintélyesebb esések következnek be a kínai részvénypiacon – teszik hozzá.

Rettegő Amerika

Miközben a befektetők számára az év eleje óta elszenvedett részvénypiaci árfolyamcsökkenések akár vételi jelzésként is működhetnének, a Goldman Sachsnál úgy látják, hogy az ügyfeleik félnek az amerikai részvénypiactól. Ennek pedig elsődlegesen öt oka van:

  • Belevesznek a nagy zuhanásba
  • Az amerikai ipari aktivitás csökkenése lenyomja a fogyasztókat
  • Csökkennek az üzleti befektetések a szakadó olajár miatt
  • A kínai gazdaság lassulása globális deflációhoz vezet
  • További részvénypiaci esést várnak a megfelelő vételi pozícióhoz

Ezzel szemben a Goldman elemzői úgy látják, hogy akik nem félnek az amerikai recessziótól, azoknak a jelenlegi S&P 500 árazások egészen jó vételi lehetőséget jelenthetnek. Különösen úgy, hogy a bank szerint

az index az év végére 2100 pontig is felmehet,

ami nagyjából 11 százalékos emelkedésnek felelne meg – írja a CNBC.

Most kellene vásárolni? Forrás: 123rf.com

Emellett a Goldman várakozásai szerint idén

az amerikai GDP 2 százalékkal bővülhet,

és négy kamatemelést várnak az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedtől, noha a jelenlegi piaci trendek mellett ez utóbbira egyre kevesebb az esély.

Mindazonáltal összevetve a Goldman és a BofA elemzői véleményeit, az látszik, hogy a nagy bankok és az elemzők egyelőre elnapolnák az apokalipszist, vagyis a következő nagy recesszió talán idén még elmarad.