A végéhez közeledik a szuperciklus

bánya bányászat réz
A Gigantic Komatsu 930 truck arrives at the Los Bronces copper mine of the Anglo American Coorporation, 60 Km from Santiago, on December 27, 2011. Chilean state mining firm Codelco said on January 2, 2012 it was exercising its option to buy a 49 percent stake in a copper mining venture held by Anglo American in the latest twist of a long legal battle. Less than two weeks after the London-based firm filed a breach of contract suit against Codelco, the Chilean group -- the world's top copper producer -- said it had filed documents with market regulators to exercise the purchase option based on a 1978 contract between the two firms. AFP PHOTO/ARIEL MARINKOVIC
Vágólapra másolva!
A nyersanyagok közel egy évtizedes ragyogása erősen a végéhez közeledik. A kínai kereslet által is nagyban fűtött bikapiac koporsójába éppen a világ második legnagyobb gazdasága verte be az első szöget, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed adhatja meg a kegyelemdöfést a szuperciklusnak.
Vágólapra másolva!

Vissza a kezdetekhez

Amikor a Bloomberg nyersanyagpiaci indexe legutóbb a jelenlegihez hasonló alacsony hozamokat generált, az Apple vezető terméke még az asztali számítógép volt, és Franciaországban frankkal, Németországban pedig márkával fizettek.

A 22 nyersanyag teljesítményéből álló mutató ugyanis kétharmadával zuhant a csúcspontja óta, és 1999 óta nem látott mélyponton áll

– írja a Bloomberg.

Ezzel a szektor visszakerült az úgynevezett szuperciklus első pontjára, melyet korábban a jelentős kínai nyersanyagéhség követett. Akkor Kína a beruházásaihoz óriási mértékben használt fel szenet, olajat és fémeket, mindez pedig majdnem egy évtizedig tartó bikapiachoz vezetett 2011-ig.

Forrás: AFP/Greg Baker

Mindazonáltal a kínai gazdasági növekedés lelassult, és jelenleg 25 éve nem látott alacsony ütem felé tart, ami az első szöget jelenthette a szuperciklus koporsójában. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig beverheti az utolsót is.

Egy korszak vége

Az elemzők egy jelentős része ugyanis arra számít, hogy a Fed decemberben először emelhet kamatot 2006 óta, ami 9 százalékkal nyomhatja föl a dollár árfolyamát idén a 10 vezető devizából álló kosár ellenében. Ez pedig további csapást jelenthet a főként dollárban elszámolt nyersanyagoknak, mivel csökken a nagy fogyasztók vásárlóereje, miközben a befektetők számára sokkal vonzóbbak lehetnek olyan eszközök, mint a részvények vagy a kötvények.

A Bloomberg Commodity Index alakulása 1998 óta Forrás: Bloomberg

A Bloomberg indexét elnézve valóban nem túlságosan kedvező a helyzet. A nyersanyagpiac aktuális árait követő spot index hétfőn több mint 6 éves mélypontra süllyedt, míg a szektor vállalatainak részvényeit követő mutató szeptember 29-én 2008 óta nem látott alacsony szintet ért el. Az idén már 31 százalékot zuhanó bányászati kitermelői index legrosszabb teljesítői egyébként olyan rézkitermelők, mint a First Quantum Minerals, a Glencore és a Freeport-McMoran.

Ráadásul a 2000-es évek rekordkeresletei mellett az olyan nagyok, mint a Royal, a Rio Tinto vagy a Anglo American milliárdokat öltek hosszú távú projektbe, fenntartva ezzel a jelentős olaj-, földgáz-, vasérc- és rézkínálatot, még akkor is, amikor a kínai növekedés már gyengülni kezdett. Ebből adódóan pedig hatalmas mennyiségű tőke áramlott a piac egészére.

A legnagyobb túlkínálatot az olaj mutatja. Noha 2014 júniusa óta az árak már 60 százalékot is estek, a Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint a tartalékok (3 milliárd hordóval) történelmi csúcsra emelkedtek. Ez egyrészt az amerikai rekordkibocsátásnak, másrészt pedig az OPEC azon döntésének köszönhető, hogy nem fogják vissza a kitermelésüket.

Forrás: 123rf.com

Az utolsó szög

A Fed kamatemelése, és az ebből következő várható dollárerősödés pedig még inkább megnehezíti a túlkínálat felszívását.

A fizetőeszközök dollárral szembeni leértékelődése ugyanis hirtelen számos vállalatnak nyereségessé teheti a további nagymértékű kitermelést. Az orosz rubel például 30 százalékot gyengült az elmúlt évben, amivel sikerült fenntartani az ország acél- és nikkelkitermelőinek profitabilitását, ez pedig lehetővé tette kitermelési szintek fenntartását.

A vállalatok természetesen eltérően reagálnak minderre. A világklasszis Glencore például azt tervezi, hogy visszafogja a réz- és cinkkitermelését, míg egyes vasércben utazó óriások, mint a BHP Billiton, a Vale vagy a Rio Tinto igyekeznek kihasználni a helyzetet, és a kínálat növelésével kiszorítani a versenytársakat a piacról – mondta David Wilson, a Citigroup szakértője. Hozzátette, a jelenlegi lendület mellett nehéz lenne azt mondani, hogy elértük a mélypontot.