Karnyújtásnyira van hazánk az elitklubtól

idő óra visszaszámlálás befektetés tőzsde
Az idő pénz, ne fecséreljük felesleges dolgokra!
Vágólapra másolva!
Jó formában vannak a magyar részvények: a Mikulás rali mellett a ma esti Fitch felminősítési várakozások vezetik a hazai papírokat felfelé. 
Vágólapra másolva!

A hazai részvények idén kiemelkedően teljesítettek, január vége óta jelentős emelkedésen mentek kerersztül az árfolyamok, de a BUX ezzel is csak több éves lemaradását hozta be a régióban. December elejéig a trend folytatódhat, akkor közli az EKB döntését a QE program esetleges kibővítéséről, ez is támogatja az emelkedést.

Pénteken a Fitch-en a fókusz

Péntek este a Fitch Ratings hitelminősítőre szegeződik hazánk szeme, hisz több elemző számít felminősítésre a májusi kilátásjavítás után, amivel

a magyar adósbesorolás befektetésre ajánlott kategóriába kerülhetne.

Pozitív hírként hathatott a minősítőkre a múlt héten, hogy a magyar kormány megerősítette, hogy tartja magát az EBRD-vel kötött megállapodáshoz, valamint a 2015-ös év során elért eredmény a GDP arányos államadósság és a deviza részarány csökkentésében. A Fitch Ratings-nél hazánk hosszú távú adósbesorolása jelenleg a befektetésre ajánlott kategória alatti, BB+ osztályzatban szerepel, pozitív kilátással - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

A forint igen stabil képet mutat az elmúlt fél évben az euróval szemben, a 308-315 közötti sáv jól behatárolja a kereskedést, és ez az árfolyamszint a jegybanknak is komfortos. Ugyanakkor azt is látni, hogy nyár óta egy háromszögben konszolidálódik az EUR/HUF kurzusa, így a következő időszakban vagy jövőre egyáltalán nem lenne meglepő, ha egy nagyobb elmozdulást látnánk az árfolyamban.

Az EURHUF árfolyammozgása az elmúlt 1 évben Forrás: Investing.com, Investor.hu

Jövőre folytatódik

Ezzel bezárul az idei hitelminősítés kör, majd 2016-ban kerül újra terítékre ez a kérdés, a jövő hónapban kiadandó éves naptárok alapján. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cégek egy-egy államadósra évi két vagy három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig pénteki napokra, és a felülvizsgálati eredményeket rendszerint a kijelölt nap éjszakáján, a londoni és a New York-i piaci zárások után jelentik be. Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy a kijelölt napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be - emeli ki az Equilor.