A magyar lakásokra is 1 millió dollárt fizet az Airbnb

airbnb, illusztráció
Vágólapra másolva!
December 10-től a magyar szállásadók káraira is 1 millió dolláros védelmet nyújt az Airbnb. A program 2011 óta működik, eddig 38 országban volt elérhető. A mostani kiterjesztéssel a kelet-európai, latin-amerikai, afrikai és közel-keleti házigazdák kerülnek be a garanciaprogramba.
Vágólapra másolva!

Az itthon leginkább elterjedt közösségi szállásnyújtó oldal december 10-étől minden, a vendégek által okozott kárt 1 millió dollárig, vagyis 291 millió forintig megtéríti. Ebből a pénzből már akár Szijjártó villája is kijönne. Persze ha a miniszter lakáskiadással szeretné kiegészíteni a keresetét, és a vendégei a földdel tennék egyenlővé a házát.

Mi az a közösségi szállásadás?

A közösségi szállásadó oldalakon a lakástulajdonosok megoszthatják otthonukat a városukba érkező turistákkal. Ezért pénzt is kérhetnek. Magyarországon 7000 ingatlanhirdetés lehet a legnépszerűbb ilyen közösségi oldalon, az Airbnb-n. A rendszer kritikusai szerint sok szállásadó üzleti tevékenységként végzi a turisták fogadását, amely után többen nem fizetnek adót.
A nyáron a NAV próbavásárlásokkal kiemelten vizsgálta a hirdetőket.

Ahogy a cég a közleményében írja: eddig több mint 35 millióan utaztak az Airbnb-vel idén,

és csak 540 olyan eset volt, ahol jelentősebb (ezer dollár feletti) kár keletkezett az ingatlanban.

Ez kevesebb, mint 1 eset minden 64 ezer vendég után.

Ha bármi kár van, akkor az Airbnb fizet Forrás: Kisgyörgy Éva

Nagy kár is keletkezhet a lakásban

Nemzetközi példák azért vannak rá, hogy komoly kár is keletkezhet a lakásban egy-egy vendég után. Egy kanadai párnak például a szomszédok szóltak, hogy a házuknál egy busz állt meg, amiből 100 bulizó szállt ki. Amire hazaértek, a házban minden törhető eltört. És még a plafonra is barbecue szószt kentek. Később a rendőrök elmondták, hogy valószínűleg nem is csak egy egyszerű parti volt a házban, hanem drogtól fűtött orgia (a WC-ket óvszerek tömítették el).

Mivel Kanadában már rég él az Airbnb garanciaprogramja, a cég fizetett a párnak 50 ezer dollárt, ami fedezte a kárt.