Hitelekhez segítik az agrárvállalkozásokat

mezőgazdaság agrár traktor
A tractor plows a field near Straubing, Germany, 21 October 2015. Photo: ARMIN WEIGEL/dpa
Vágólapra másolva!
Az agrárvállalkozások számos problémával küzdenek: nem elég tőkeerősek, nem képesek elegendő fedezetet vagy megfelelő üzleti tervet felmutatni a hitelekhez. Az őket hitelekhez segítő ösztönző csomagon dolgozik a kormány úgy, hogy az megfeleljen az uniós pénzügyi előírásoknak is. Eközben több sikert tudhat maga mögött az ágazat 2015-ben, például a déli, illetvea keleti-nyitás stratégiában tokaji borok exportja indult Mexikóba.
Vágólapra másolva!

Az agrárvállalkozásokat hitelekhez segítő ösztönző csomagon dolgozik a kormány úgy, hogy az megfeleljen az uniós pénzügyi előírásoknak is - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára a Napi.hu agrárkonferenciáján. Az államtitkár szerint a mezőgazdaság teljesítménye és hozzáadott értéke is nőtt az elmúlt években, előkelő helyen van az unión belül, bár az időjárás miatt szórt képet mutat.

A mezőgazdaság teljesítménye nőtt, de nincs könnyű dolguk az agrárvállalkozásoknak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Armin Weigel

Fel kell pörgetni a hitelezést

A foglalkoztatás az ágazatban 2010 és 2015 között 17,5 százalékkal nőtt, ami jelentős eredmény. Jelezte, hogy a foglalkoztatás az adókedvezmények bevezetésével, az idénymunkára vonatkozó adminisztratív terhek csökkentésével tovább nőhet. Hornung szerint

a kkv-k szerepe jelentős az agráriumban, de számos problémával küzdenek,

nem elég tőkeerősek vagy nem képesek elegendő fedezetet vagy megfelelő üzleti tervet felmutatni a hitelekhez. Ezért különös figyelmet fordítanak a hitelezést segítő kondíciók kialakítására az ágazatban.

A speciális hitelkonstrukciók közül kiemelte a hitelgarancia intézményét, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) nem csak a garanciával, hanem egyéb eszközökkel is segíti az agrárvállakozások hitelhez jutását. "A magyar gazdaság növekedési pályája tartható, évek óta az uniós átlag feletti, a tárca idén továbbra is 2,5 százalékos GDP-növekedéssel számol. Az idei GDP-növekedésre a korábbi félelmek ellenére nincs hatása a kínai gazdaság lassulásának vagy a VW-botránynak sem" - mondta. Ezeket folyamatosan figyelik, és ha kell, akkor megteszik a szükséges lépéseket.

1300 milliárd forint vidékfejlesztésre

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Programban 2014-2020 között az előző időszakinál több forrás, összesen 1300 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

A vidékfejlesztési források mintegy 44 százalékát közvetlenül beruházásokra fordítják,

ebből a kis-, és közepes gazdaságokat támogatják elsődlegesen, a források 80 százalékával. A program egyszerűsített támogatás-típusokat vezet be, egyszerűsített elbírálással, és megjelenik az előleg, saját teljesítés, valamint a használt eszköz alkalmazásának lehetősége is - mondta. Hozzátette, hogy mindez nagy segítség lesz a pályázóknak. A vissza nem térítendő támogatás intenzitása országosan 50 százalék, kivéve Pest megyében, ahol 40 százalékos, valamint a fiatal vállalkozók, akik 60 százalékos támogatásra pályázhatnak. A pályázati felhívásokat 2016 év végéig megjelentetik.

A mezőgazdaság a GDP-ben és a foglalkoztatásban nagyjából 10 százalékot tesz ki Forrás: MTI/Mészáros János

Fiatal gazdálkodók, figyelem!

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a mezőgazdaság a GDP-ben és a foglalkoztatásban az élelmiszeriparral együtt nagyjából 10 százalékot tesz ki. A jegybank 2016 januárjában elindítja a növekedéstámogató programot (ntp), ami a bankok piaci hitelezéshez való visszatérését segíti elő és ezzel párhuzamosan fokozatosan kivezeti a növekedési hitelprogramot (nhp).

Az nhp-források igénybe vehetőek a Földet a gazdáknak program pályázataihoz is,

és a hitelezésben különös figyelmet fordítanak a fiatal gazdálkodókra. Egyidejűleg meghirdeti a pozitív ösztönzést jelentő új piaci hitelprogramot (php). A programokkal a vállalati, illetve a megcélzott kkv-hitelállomány 2016-ban 250-400 milliárd forinttal emelkedhet, ami 5-10 százalékos hitelállomány-növekedést jelent.

Külföldön is kelendő magyar termékek

Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója elmondta, hogy minden ágazatban, így a mezőgazdaságban is szakértőik segítik a cégeket az exportpiacra jutásban. Az elért eredmények között említette, hogy a déli, illetve

a keleti-nyitás stratégiájában tokaji borok exportja indult Mexikóba,

két szállítmány megérkezett, és további megrendelések várhatóak. Brazíliában a magyar élelmiszerek exportjáról tárgyaltak több élelmiszerlánccal, így például fűszereknek és libamájnak találtak piacot. Afrikából az egyiptomi gyümölcslé, vagy élő állat megrendeléseket emelte ki, Törökországban pedig a fagyasztott zöldségek, gyümölcsök kelendőek. Közölte, hogy számos kiállításra vagy üzleti fórumra várják a magyar cégeket.