Rohamra számít a Tesco, árufeltöltőket toboroz

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
A Tesco árufeltöltőket toboroz az alkalmazottak között szenteste délutánjára. Az üzletlánc hatalmas forgalomra számít a karácsony utáni első hétfőn, és nem akarja üres polcokkal várni a vásárlókat. Ha minden jól megy új, a meglévőknél nagyobb IKEA nyílik Budapesten, vidéken pedig csomagátvevő pontok lesznek. Az állam nem árverezi el Csányi Sándor földjeit, az OTP-vezér ráadásul bekerült a világ leggazdagabb emberei közé a Forbes magazin listáján. Megérkeztek az elmaradt uniós pénzek a költségvetésbe, és sokkal több adóbevétel folyt be, mint tavaly. Az állam átvállalta a közmédia adósságát, és visszapótolta a tartalékot. Körülbelül 14 ezer forintra emelkedik az autósok kötelező biztosítása, a Moody's leminősítette a Volkswagent. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A Tesco alkalmazottai kézhez kapták beosztásukat, sokan tiltakozni kezdtek. Vállalhatatlannak tartották ugyanis, hogy december 24-én 12 órakor ugyan bezárnak az áruházak, ám a cég utasítása szerint az utolsó vásárló távozása után az egységek néhány dolgozójának akcióváltás miatt további három órán át kellett volna dolgozniuk.

Jön a roham a Tescoban

A brit multi szerint áruházanként maximum csak 5 embernek kellett volna tovább maradnia, de nekik is legkésőbb 15 órakor lejárt volna a munkaidejük. A cég szerint szenteste muszáj feltölteni az áruházakat. December 24-e csütörtökre esik, a Tescók december 25-én és 26-án a karácsonyi ünnepek miatt zárva lesznek. December 27-e pedig vasárnapra esik, ezért a törvények miatt ekkor sem nyitnak ki.

Hétfőn, december 28-án az emberek lerohanják majd az áruházakat

fogalmazott a Tesco. Nemcsak azért, mert ez az első alkalom, amikor a nem tetsző vagy méretben nem megfelelő pólókat, pulóvereket kicserélhetik a vásárlók, hanem azért is, mert kiürült a hűtőjük, és a négynapos ünnep után újra be akarnak vásárolni.

A Tesco Armageddont vár a karácsony utáni első hétfőre Fotó: Bielik István - Origo

Végül a dolgozókat képviselő szakszervezet megállapodott a multival. A Tesco egyetlen dolgozót sem kényszerít majd a munkavégzésre (pontosabban boltonként egyet azért igen, valakinek át kell venni az árut), önkéntes alapon lehet jelentkezni a december 24-i délután fél 3-ig tartó műszakra.

Jön egy nagy IKEA és sok kis pont

Budapesten új IKEA nyílhat, a svéd bútoráruház már megvette a telket Budapest XXIII. kerületében, a soroksári Auchan mellett. A nyitás még nem biztos, az IKEA azt közölte, egy-egy áruház létrejöttét számos hatástanulmány elkészítése előzi meg, s igen összetett szempontrendszer alapján mérlegelik a nyitás lehetőségeit.

Vidéken a cég nem tervez új egységeket nyitni, de ha a nemzetközi teszt beválik, akkor nyílhatnak átvételi pontok, ahol a webáruházban rendelt termékeket át lehet majd venni.

Mennek a kéményseprők

A kéményseprők még a Tesco-dolgozóknál is jobban bepipultak. 322 kéményseprő helyezte letétbe felmondását december 21-ei határidővel:

ha a kormány addigra nem rendezi a kéményseprés helyzetét, felmondanak.

Magyarországon összesen 900 kéményseprő dolgozik.

Rossz hete volt a nőknek

A nőknek is lenne bőven okuk felháborodni, e hét hétfőtől az év hátralevő részére. A nők átlagos órabére Európában 16,3 százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké, azaz

a nők gyakorlatilag 59 napot ingyen dolgoznak minden évben.

Vagyis, ha úgy vesszük, idén november 2-tól egy fillért sem kapnak a munkájuk után.

A nők év végéig ingyen dolgoznak a férfiakhoz képest Forrás: MTI/Balázs Attila

Jó hete volt Csányi Sándornak

Tavaly még a leggazdagabb magyarok listájának első helyét sem tudta megszerezni Csányi Sándor, a Forbes magazin azonban most utána nézett a távol-keleti befektetéseinek is. 287 milliárdos vagyonnal már ő lett a leggazdagabb magyar, és a világ leggazdagabb emberei közé is bekerült.

Ráadásul Csányi Sándor cégeinek földjeit nem hirdette meg árverésre a nemzeti földalapkezelő. Az OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Bólyi Zrt.-vel és Dalmand Zrt.-vel korábban stratégiai megállapodást kötött a kormány.

Jó hete volt a közmédiának

Az állam átvállalta az MTVA 47 milliárd forintos adósságállományát. Egyúttal az országgyűlés a növekvő adóbevételekből 60 milliárd forintot visszapótolt az idei költségvetés rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt tartalékába.

Jó hónapja volt a büdzsének

A Nemzetgazgasági Minisztérium közölte, hogyan áll a költségvetés. Az államháztartás központi alrendszere az októbert 138,4 milliárd forintos többlettel zárta, ezzel halmozott hiánya 816,2 milliárd forintra mérséklődött. Októberben

közel 233 milliárd forintnyi (többségében korábban elmaradt) uniós forrás érkezett meg

bevételként a központi költségvetésbe.

Tavalyhoz képest pedig eddig 570 milliárd forinttal magasabban alakultak az adóbevételek.

Jól áll a költségvetés, az állam átvállalta a közmédia adósságát Forrás: Origo

Jövőre már nem lesz olyan jó

Az Európai Bizottság Magyarországnak idén 2,9, jövőre 2,2, 2017-ben pedig 2,5 százalékos gazdasági növekedést jósol az őszi gazdasági prognózisában. Brüsszel úgy látja, hogy a magyar költségvetés egyensúlya is tovább javulhat és az államadósság is csökkenő pályán marad.

A Volkswagennek már most sem jó

Leminősítette szerdán a Volkswagen-csoport adósosztályzatait a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a német autógyár eszkalálódó teszteredmény-hamisítási botránya egyre nagyobb kockázatokkal terheli a cég megítélését és jövőbeni jövedelmezőségét.

A Volkswagen tagadja, hogy több háromliteres dízelmotorjának kibocsátási adatait is manipulálta, de Észak-Amerikában leállította az érintett típusok árusítását. Azt viszont elismerte, hogy

Európában benzines autók is érintettek a botrányban.

A német kormány a csoport összes, dízel és benzines típusát újra beméreti.

A szén-dioxid-kibocsátási értékeket érintő csalás miatt a Volkswagen-csoport 50 millió eurót is fizethet Spanyolországnak, mert az állam autónként ezer euróval támogatta az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek vásárlását, jelentette be José Manuel Soria spanyol ipari miniszter a spanyol közszolgálati rádiónak adott interjújában.

Már nem csak dízelbotrány a VW-botrány Forrás: Volkswagen

Rossz hetük volt az autósoknak

Az új kötelező biztosítási tarifák miatt szinte minden autósnak emelkedik a díja, ami újra 100 milliárd fölé növelheti a biztosítók éves díjbevételét. Az első nap kalkulációi alapján idén öt biztosító számíthat az ügyfelek kiemelt figyelmére, a váltók átlagdíja pedig meghaladja a tizennégy ezret.

Nem lesz hiány munkaerőben

A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) vezetője, Marcel Fratzscher azt mondta, hogy az országba érkező menekültek nagy lehetőséget jelentenek a német gazdaságnak, néhány éven belül több hasznot termelnek majd, mint amennyit az állami költségvetés most fordít az ellátásukra és integrálásukra. Szerinte a menekültek a legjobb időszakban érkeznek Németországba: a költségvetés pluszos, vagyis van rájuk pénz, viszont munkaerőhiánytól szenved a német gazdaság, ezért szükség is van rájuk. Fratzscher szerint

a menekültekre most elköltött pénz 5-10 éven belül megtérül.

Érdekes egybeesés, hogy Fratzscher nyilatkozata után nem sokkal került nyilvánosságra a Bank of America Merryl Lynch előrejelzése, amely szerint

már nem tart sokáig a munkaerőhiány a világban, de nem a menekültek vetnek neki véget.

Az elemzés szerint a robotok és a mesterséges intelligenciák fejlődése miatt az USA-ban a dolgozók 47, az Egyesült Királyságban a 35 százaléka veszítheti el az állását 20 éven belül. Egyes iparágakban (különösen az alacsony képzettséget igénylő fizikai munkakörökben) a cégek a munkaerőköltségeik 90 százalékát megspórolhatják, ha az embereket gépekkel helyettesítik.