Idén nyáron is trükköztek a büfések

Lángos, balatoni büfé, strand kaja
Vágólapra másolva!
Elmarad a nyugta, többször kihagy a pénztárgép, sok a zugárus és a feketén foglalkoztatott. 14 ezer ellenőrzés során minden negyediknél találtak hiányosságot az adóhatóság revizorai.
Vágólapra másolva!

A nyári rendezvényeken, strandokon, éttermekben és fesztiválokon is ellenőriztek a revizorok.Több mint 14 ezer ellenőrzés történt.

Minden negyedik kereskedő illetve szolgáltató megpróbál valamilyen trükkel előnyhöz jutni a tisztességes vállalkozásokkal szemben.

Nem ritka, hogy nemcsak a bevétel jelentős részét igyekeznek eltitkolni, sokan még adószámot sem váltanak ki, azaz mindenféle engedély és papír nélkül üzletelnek.

Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Az ellenőrök nemcsak a strandokon, piacokon, zöldségeseknél, palacsintázókban és lángossütőknél vizsgálódtak, hanem az interneten hirdetők között is. Így találkoztak adószám nélküli kozmetikum-kereskedővel, kontár taxissal is.

Több mint 50 üzletet bezártak

Kizárólag a számla- és nyugtaadást csaknem tízezerszer ellenőrizte a Nemzeti Adó-és Vámhivatal és ezekből az esetekből minden negyedikben bizonylat nélkül maradt a vásárló. Ötvennél több üzletet be is kellett zárni és volt olyan vállalkozó, akinek a sorozatos mulasztás miatt két hónapra le kellett húznia a rolót.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Mintegy kétezer vállalkozásnál ellenőrizték, vajon szabályosan alkalmazzák-e a dolgozókat és szinte minden alkalommal kisebb-nagyobb mulasztásra derült fény.

A legtöbb jogsértés az alkalmi munkára szegődött munkavállalók bejelentésében volt,

sok helyen egyáltalán nem vagy csak késve, illetve a valósnál kevesebb munkaórára jelentették be a dolgozókat.

430 millió forintot is meghaladhatja a bírságok összege, amiből a legnagyobb részt, csaknem 300 millió forintot a nyugta hiánya miatt kellett kiszabni.

Mintegy 95 millió forint bírsággal kellett szankcionálni a feketefoglalkoztatást.