Négy ikonikus film tanulságai az üzletről

Mitől félnek a szuperhősök? - Bosszúállók: Ultron kora filmkritika, kult
Az ön csapatában is szuperhősök dolgoznak
Vágólapra másolva!
Filmeket mindenki néz, hiszen szórakoztatóak, az azonban külön öröm, ha tanulni is tudunk a történetekből. Néhány népszerű film hasznos leckét ad az üzleti életről. Összegyűjtöttünk négyet, amelyből érdemes inspirációt gyűjteni minden vállalkozónak.
Vágólapra másolva!

Keresztapa: a tiszteletet ki kell érdemelni

Az 1972-ben bemutatott világhírű filmdráma az egyik legismertebb gengszterfilm, valódi klasszikus. Jogosan merül fel a kérdés, hogy miért kéne ebből bármit is tanulni. Pedig van jó néhány példa a filmben, amely analóg az üzleti világgal. Gondoljunk csak az egyik leghíresebb idézetre, amely úgy szól:

A mondás az üzleti életben is megállja a helyét: nem árt sasszemmel figyelni a versenytársakat.

A Keresztapa főszereplője eléri, hogy tiszteljék az emberek Forrás: AFP/Photo12

David Crawford, a Branded3 amerikai digitális ügynökség ügyvezetője szerint a Keresztapa mindhárom része tanulságos a vállalkozóknak. A család feje, Don Vito Corleone annak köszönheti hírnevét, hogy igazságos, tisztelettudó és kiáll a meggyőződése mellett. Nem megfélemlítéssel vívta ki mások tiszteletét, hanem kiérdemelte azt. Ezek az értékek az üzleti életben is sikert hoznak.

Bosszúállók: a csapatmunka legyőzhetetlenné tesz

Mit taníthat az üzletről egy olyan film, amelyben szuperhősök harcolnak űrlényekkel? A Fiverr blog szerint mindegyik szuperhősnek megvannak a különleges képességei, és bár egyedül is erősek, ha összefognak, legyőzhetetlenné válnak. Ez mindenkinek jól lecke, aki csapatban dolgozik, vagy csapatot irányít. A megfelelő emberi erőforrás kiválasztása és jó beosztása létfontosságú.

Egymásra támaszkodni nem gyengeség, épp ellenkezőleg: erősség.

Egy erős csapat pedig bármire képes.

Ha a legjobbak összefgnak, semmi sem állhat az útjukba Forrás: Origo

A Wall Street farkasa: a magabiztosság félsiker

A 2013-as sikerfilm tanmese azokról a túlzásokról, amelyek az üzleti sikert kísérhetik. Nemcsak a kicsapongó életmódról és a drogrokról van szó, hanem a mértéktelenségről az élet minden területén és a kapzsiságról. Minden vállalkozónak fontos meghatározni, hogy mit jelent neki a siker. Így lehet igazán a célokra koncentrálni és mindent megtenni azokért, persze nem minden áron és nem mások kárára.

A sikernek vannak árnyoldalai, mint a kapzsiság és a kicsapongó életmód Forrás: Pro Video Film

A film másik tanulsága a határozottság és a magabiztos fellépés fontossága. A főszereplő Jordan Belfortról (Leonardo Dicaprio) rengeteg rosszat tudnánk mondani, de a magabiztosság biztosan az egyik fő erénye. Higgyünk abban, hogy sikeressé válhatunk, kezdjünk el dolgozni rajta, a többi pedig menet közben alakul.

Pénzcsináló: nem szabad félni az újítástól

A 2011-es életrajzi dráma az Oakland Athletics baseballcsapat és a csapatfőnök, Billy Beane meghökkentő sikerét mutatja be. A filmben Beane (Brad Pitt) és egy fiatal közgazdász a kedvezőtlen pénzügyi helyzetben új, statisztikai alapokon nyugvó játékoskiválasztási módszereket kezd alkalmazni, amelyet a csapat vezetése nehezen fogad el. Kezdetben mindenki csak nevet rajtuk, de aztán jönnek az eredmények.

A Pénzcsináló igaz története inspiráló film Forrás: InterCom

A tanulság, hogy ha nagyvállalatokkal szeretnénk felvenni a versenyt kis piaci szereplőként, akkor új, sajátos megközelítésre van szükség, mert a nagyvállalati szféra egy külön világ, és az ő módszereikkel, stratégiájukkal nincs esélyünk.

Az eredetiség is épp olyan jól jön az üzletben, mint a tapasztalatok és a jó gyakorlatok.

Beane ugyanazokkal a problémákkal találkozott, mint nagyobb versenytársai, de újszerűen közelítette meg azokat. Ez minden vállalkozónak jó lecke.