Megszorult a dúsgazdag olajország

Alwaleed bin Talal szaúdi milliárdos herceg
Saudi Arabia's billionaire Prince Alwaleed bin Talal gestures during a press conference in the Saudi capital, Riyadh, on July 1, 2015. Alwaleed pledged his entire $32-billion (28.8-billion-euro) fortune to charitable projects over the coming years. The prince said in a statement that the "philanthropic pledge will help build bridges to foster cultural understanding, develop communities, empower women, enable youth, provide vital disaster relief and create a more tolerant and accepting world." AFP PHOTO / FAYEZ NURELDINE
Vágólapra másolva!
Kína mellett Szaúd-Arábia is a devizatartalékokhoz nyúl hozzá, csak ők az olajáresésből fakadó költségvetési lyukakat tömködik be. A luxusköltéseiről ismert ország kezd megbarátkozni a spórolás fogalmával, bár van még mit fejlődni.
Vágólapra másolva!

Devizatartalékainak csökkentésébe kezdett a világ legnagyobb olajkitermelője, mivel a fekete arany egy éve tartó áresése az arab országot is megviseli, még ha folyamatosan azt nyilatkozza, hogy ő még sokáig bírja a harcot más olajkitermelő nemzetekkel szembentartós alacsony ára szorongatja. Így nem maradt más, mint hogy Szaúd-Arábia is - Kínát megelőzve - a devizatartalékok között meghúzódó eszközökből értékesítsen, így kompenzálva az elmaradó költségvetési bevételeket, de ezzel próbál támogatást adni a nemzeti fizetőeszköz, az egyre gyengülő riálnak is - írja a CNBC.

Éli fel a tartalékait

Nem újkeletű a jelenség, hisz már február-márciusban is több mint 30 milliárd dollárral csökkent a a devizatartalékok között található külföldi eszközök nagysága, ami rekordnak számított. Mivel Szaúd-Arábia rendelkezik a világ egyik legnagyobb devizatartalékával (kb. 660 milliárd dollár, ami az éves magyar GDP ötszöröse), ezért az ilyen lépések jelentős momentumnak számítanak, hisz például az amerikai állampapírok értékesítése nyomás alá helyezheti a dollárt, illetve felfelé tolhatja a kötvények hozamát.

A nyomott olajárak miatt 11 olajkitermelő ország valutatartaléka 200 milliárd dollárral csökkent az elmúlt egy évben

- mondta Rachel Ziemba, a Roubini Global Economics feltörekvő piacok régiós igazgatója. Az eladók között szinte minden nagy olajkitermelő ország megtalálható.

Egymásra találtak a bajban

Szinte borítékolható, hogy mindaddig folytatódni fog az eladási hullám, amíg az olaj árfolyama mélyrepülésben van, ráadásul a kínai gazdaság egén sokasodó fellegek is megnehezítik a helyzetet. Nem meglepő, hogy Szaúd-Arábia és Kína az elmúlt években egyre szorosabbra fűzték a gazdasági kapcsolatokat, így néhány év leforgása alatt az arab ország Kína legjelentősebb nyersolaj-ellátójává vált.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

Romló kilátások

Közel 60 milliárd dollár értékben adott túl eszközökön a szaúdi kormány csak az elmúlt 10 hónapban, bár ez még mindig csak a 10 százalékát teszi ki a devizatartalékoknak. Emellett Rijád hazautaltatta néhány külföldi pénzintézetben tartott devizáját is, és azt a hazai bankokban helyezte el, elősegítve a hazai pénzügyi szektor hitelezését, illetve likviditását.

Azonban a bajokat nem csak ők érzékelik.

A Fitch hitelminősítő augusztusban negatívra rontotta az ország hitelminősítésével kapcsolatos kilátásokat,

mivel meglátásuk szerint a kormányzat nem tud érdemben reagálni az olajáresés okozta fiskális kihívásokra, hiányoznak a strukturális reformok.

Az ország továbbra is növekvő költségvetési hiánnyal szembesül, ami a jövőben akár valuta-leértékeléshez vezethet. Habár a szaúdiak azt mondják, elkötelezettek a három évtizede érvényben lévő rögzített árfolyamrendszer mellett, de az nem lesz sokáig védhető, ha az olaj ára tartósan 40 dollár alá menne - állítja néhány piaci elemző.

A Barclays egyik elemzése ennél is tovább ment, tudniillik ha nem történik meg a fiskális kiigazítás, illetve ha az olajár tartósan 50 dollár körül vagy az alatt reked, akkor a szaúdiak 2019-re könnyedén felélhetik pénzügyi tartalékaik jelentős részét.

Tovább gyengült az olaj árfolyama, hétfőn napközben 44 dollár körül kereskedik. Forrás: Investing.com

Mindenkit kivéreztetnek a szaúdiak?

Szaúd-Arábia szemmel láthatóan a 40 dollár körüli olajárat is elviseli, sőt piaci részesedésének megőrzése érdekében inkább több olajjal árasztja el a világpiacot. Amíg az USA nem kapcsol kisebb fokozatra, addig az olajkirályság sem vesz vissza. Bár a többiek kongatják a vészharangot, mégis az elemzők előrejelzései szerint 2015-16-ban naponta 10 millió hordónyi szaúdi olajban fogunk úszni.