Bajban a BRIC-országok

Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök
Russia's President Vladimir Putin (L) and China's President Xi Jinping (R) arrive to attend a working session at the 7th BRICS summit in Ufa on July 9, 2015. Leaders of the BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) group of emerging powers gathered in Ufa on Thursday to discuss regional and global issues, including the Syria conflict, threat of the Islamic State group, the situation in Greece and Iran's nuclear programme. AFP PHOTO / POOL / IVAN SEKRETAREV
Vágólapra másolva!
Egyre kevesebb befektetés érkezik a BRIC-országokba, holott a 2008-as válság után ezek voltak a nemzetközi tőkeáramlások fő célpontjai az ezer sebből vérző fejlett gazdaságokkal szemben. 
Vágólapra másolva!

Maga a BRIC-országok kifejezés Brazíliát (B), Oroszországot (Russia), Indiát (I) és Kínát (China) foglalja magába (manapság ehhez még hozzáveszik Dél-Afrikát is (S) ), a megnevezés atyja pedig a Goldman Sachs volt közgazdásza, Jim O'Neill volt még 2001-ben, amikor is egy tanulmányban arról értekezett, hogy a fejlődő országokban milyen remek befektetési lehetőségek lesznek, előrejelezve azt, hogy jelentős erőtér eltolódás alakulhat ki a világgazdaságban.

Előtérbe kerültek

A BRIC-országok eddig a legdinamikusabban fejlődő nemzeteknek számítottak. Együttes GDP-jük kényelmesen túltesz az Egyesült Államokén, illetve ha a vásárlóerő-paritáson vizsgáljuk a dolgokat, akkor a közös GDP a világ teljes gazdasági teljesítményének 52 százalékát adja - írja a MarketWatch.

A BRIC országok a világ teljes földterületének 25 százalékát teszik ki, míg népességszámban elérik a világ teljes lakosságának 40 százalékát.

A 2008-as pénzügyi világválság után kerültek fokozottan a figyelem középpontjába. A befektetők előszeretettel választották a stagnáló európai és amerikai piacokkal szemben a gyorsabb megtérüléssel kecsegtető fejlődő országokat befektetési célpontként. Portfólióikban egyre-másra jelentek meg ebbe a négy országba irányuló befektetések.

A BRICS-országok júliusi csúcstalálkozója Oroszországban Forrás: REUTERS/SERGEI KARPUKHIN

Fordult a kocka

Az elmúlt időszakban azonban a befektetői figyelem újra az amerikai piacra terelődött, nem utolsó sorban a BRIC-országok kárára. Az MSCI BRIC tőzsdeindexet jelenleg 48 százalékkal alacsonyabb áron jegyzik a 2007-es csúcspontjához képest. A Shanghai Composite index a június közepi csúcstól számítva 40 százalékot zuhant. Ugyanakkor az amerikai indexekkel mindenkori csúcsaik közelében kereskednek.

Nézzünk meg néhány országspecifikus tényezőt, mivel küzdenek jelenleg a BRIC-országok.

Kína

A világ legnépesebb országa nyár óta folyamatosan uralja a gazdasági média hírközléseit, hisz a gazdaság növekedési üteme lassul, a nem törlesztő hitelek száma drasztikusan megugrott, a legnagyobb kínai bank, az ICBC rossz hiteleinek aránya csak az elmúlt negyedévben 28 százalékkal növekedett. Emellett folyamatos az állami kontroll. De ez sem volt képes megállítani a tőzsdei összeomlást, pedig a kínai hatóságok eddig kétévnyi magyar GDP-t égettekt el a nyár közepén kirobbant tőzsdepánik tompítására, szinte eredménytelenül. Eközben augusztusban jüant is leértékelték, óriási turbulenciát gerjesztve a nemzetközi tőzsdéken is.

Brazília is szenved

Brazíliát leginkább az ázsiai országgal szembeni kitettsége viseli meg. A dél-amerikai országot éveken keresztül a kínai nyersanyagéhség húzta, majd ugyanezzel a lendülettel rántotta magával, ahogy egyre kevesebb megrendelés érkezett az eddigi legnagyobb importőrtől.

A Kínába irányuló export az elmúlt hét hónapban 19 százalékkal esett vissza.

Nem csoda, hogy ez a GDP számra is rányomta a bélyeget, hisz 1,9 százalékos visszaesést regisztráltak a második negyedévben, éves bázison pedig 7,6 százalékos a zuhanás. Eközben az infláció már megint a két számjegyű tartományban mozog. A kormányzat pedig próbál reagálni, bár a költségvetési kiadások lefaragása pont csak tovább rontja a helyzetet. A vagyonosabb rétegek pedig inkább külföldre mennek, célba véve Floridát.

Az MSCI Brazil index több mint 25 százalékot zuhant az elmúlt három hónapban.

Turistahajók Rio de Janeiróban; Brazíliát a kereskedelem nagy kínai kitettsége viseli meg. Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

A meglepetésekkel teli Oroszország

A kelet-európai ország gazdaságát az elmúlt 18 hónapban mind az olajár mélyrepülése, mind a nyugati pénzcsapok elzárása sújtja.

Az ország azonban az értékalapon befektetők álma: nagy utálatnak örvend és nagyon olcsó minden.

Ennek köszönhetően a második legolcsóbb piac a világon a ciklikusan kiigazított hosszú távú P/E mutatót (jelenleg 4,8) alapján, de P/BV alapon is csak 0,7-es értékeltséget mutat. Ha nagyobb perspektívába helyezzük az ottani piacot, azt lehet mondani, hogy a feltörekvő piacokat tömörítő MSCI Emerging Market indexhez képest fele akkora értékeltség mellett jegyzik az orosz értékpapírokat. A világ legnagyobb földgáztermelője, a Gazprom 5-ös P/E mutató mellett forog.

Igor Szecsin (balra), a Rosnyefty vezére és Alekszej Miller (jobbra), a Gazprom vezérigazgatója Forrás: RIA Novosti/Sergey Guneev

Hiába az elmúlt hónapok korrekciója, az orosz tőzsde meglepetésre még így is közel 15 százalékos pluszban van idén.

India kilépett Kína árnyékából

India sokáig a nagy konkurens árnyékában tengődött, de gazdasági libikókáját saját magának is köszönhette. Elmaradt struktúrális reformok a gazdaságban, mindent átszövő korrupció és elmaradott infrastruktúra. Nem csoda, hogy kárörvendő tekintettel nézik az indiai politikusok a kínai gazdaság gyorsuló vergődését, pláne, hogy idén először fordulhat az elő, hogy India lekörözi a nagy vetélytársat: idén várhatóan 7,7 százalékos indiai GDP-növekedés várható a 6,9 százalékos kínaival szemben. Persze ahogy a kínai statisztikai hivatal számaiban, úgy az indiaiban sem lehet teljes mértékben megbízni.

Indiai farmer rizsföldet műtrágyáz Amritsar közelében. Forrás: AFP/Narinder Nanu

Borús összkép

Egymás kárán történő kárörvendésen túl nem sok öröm várható a BRIC-országok körében 2015-ben. Az elemzők mindössze 3,6 százalékos bővülést vetítenek előre az idei évben, ami 2001 óta a négyesfogat legrosszabb teljesítménye. Ha pedig beigazolódik Kína 4 százalékos növekedési rátája a tervezett 7 százalékos helyett, akkor az egész társulás összteljesítménye a 2,7 százalékot közelítheti.