Borúsabban látja a jövőt az EKB

Mario Draghi EKB ECB jegybank elnök
President of the European Central Bank (ECB) Mario Draghi addresses a press conference following the meeting of the Governing Council in Frankfurt am Main, western Germany, on September 3, 2015. The ECB holds key refi rate steady at 0.05%, they announced after their governing council policy meeting. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND
Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank csökkentette az euróövezetre vonatkozó inflációs és gazdasági növekedési előrejelzését az idei és a következő két évre az alacsony olajárak és a feltörekvő országok teljesítményének gyengülése miatt - jelentette be Mario Draghi, az EKB elnöke a mai kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatón. Az euró hirtelen gyengülni kezdett. 
Vágólapra másolva!

Romló kilátások

Az EKB arra számít, hogy a fogyasztói árindex idén 0,1 százalékkal, jövőre 1,1 százalékkal, 2017-ban pedig 1,7 százalékkal emelkedik. Az előző prognózisban még 0,3, 1,5, illetve 1,8 százalék szerepelt. Ráadásul Draghi megemlítette, hogy a következő hónapokban akár még negatív inflációs mutató is szerepelhet majd a statisztikákban, köszönhetően az olajár esésének, bár véleménye szerint ez csak átmeneti lesz.

Az euróövezeti gazdaság idén 1,4 százalékkal, jövőre 1,7 százalékkal, 2017-ben pedig 1,8 százalékkal bővülhet, míg korábban 1,5, 1,9, illetve 2 százalékot vártak.

Az előrejelzés felülvizsgálata kételyeket ébreszthet az EKB összesen 1100 milliárd eurós kötvényvásárlási programjának hatékonyságát illetően.

Gyengül az euró

Mindenesetre a romló kilátások egyből nyomot hagytak az eurón, mivel a közös európai valuta jegyzése a dollárral szemben pillanatok alatt 1,1110-re esett a sajtótájékoztató előtti 1,1230-as szintől, megtörve ezáltal az 1,1150-60 között húzódó fontos támaszt.

Az EURUSD órás bontású grafikonja Forrás: Investing.com, Investor.hu

Ugyanakkor a tőzsdék emelkedéssel reagáltak a mai hírekre, megfejelve a már reggel óta látható emelkedést. A nap kezdete óta tartó jó hangulat akár annak is köszönhető, hogy csütörtökön és pénteken zárva tartanak a kínai tőzsdék, így most onnan kevésbé kell negatív meglepetésekkel számolni. A német DAX-index már 2,4 százalékos pluszban mozog 10 300 pont környékén.

A DAX-index mozgása április óta Forrás: Investing.com

Egyelőre változatlan marad a QE-program

Az idén márciusban beindított havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási program a tervezett mederben megy, és a korábbi döntésnek megfelelően 2016 szeptemberéig kívánják folytatni, de ha szükség lesz a program meghosszabbítására (ahogy ezt egyre többen várják a piacon - szerk.), akkor lépni fognak - emelte ki Draghi a sajtótájékoztatón. Ugyanakkor hozzátette, hogy a mai kamatdöntő ülésen nem került szóba a program módosítása.

A jegybankelnök mindössze annyi változást jelentett be, hogy az EKB az eddigi 25-ről 33 százalékra emeli az egy adott kötvényből megvásárolható limitet.

Változatlan maradt a kamat

Ahogy az várható volt, az EKB egyáltalán nem nyúlt az irányadó kamatrátához, az továbbra is 0,05 százalékon áll tavaly ősz óta.