A németek szerint a görögök pókereznek

Görögország, választás 2015.
Athén, 2015. január 26. Alekszisz Ciprasz, a görög Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) vezetője köszönti támogatóit a párt athéni székházában 2015. január 25-én, miután a Sziriza megnyerte az előre hozott parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Michael Kappeler)
Vágólapra másolva!
Nagyon szkeptikus Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter, nem bízik abban, hogy Görögország új adósság megállapodást tud kötni eurózónás partnereivel.
Vágólapra másolva!

"Azok alapján, amit a technikai megbeszélésekről hallottam, nagyon szkeptikus vagyok, hogy sikerül-e egyezségre jutniuk az eurózóna pénzügyminisztereinek a hétfői találkozón" - nyilatkozta Wolfgang Schäuble a Deutschlandfunk rádiónak.

A görögök saját reformot készítenek

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök megválasztása után megerősítette, hogy nem engedi Görögországot "visszatérni a gazdasági megszorítások és a nemzetközi pénzügyi mentőprogramok korszakába". Ciprasz korábban közölte, hogy nem kívánják meghosszabbítani az Athént segítő, 240 milliárd eurós pénzügyi programot és a kormány saját reformtervet készít.

Ciprasz nyerte az előrehozott választásokat Görögországban Forrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

Ez egy pókerjátszma

Wolfgang Schäuble szerint az új görög kormány egy "hatalmas pókerjátszmaként" kezeli a helyzetet. A pénzügyminiszter sajnálja a görögöket, mert olyan kormányt választottak meg, amely pillanatnyilag "felelőtlenül" viselkedik.

A rádióban Görögországnak az eurózónából való kilépéséről is kérdezték a német minisztert. Wolfgang Schäuble hangsúlyozta, hogy ők "nem ezt akarják", de ebben a kérdésben görög kollégájának, Janisz Varufakisz pénzügyminiszternek kell döntést hoznia.

A németek is felelősek

A németek éppen annyira felelősek a patthelyzetért mint a görögök - mondta a német pénzügyminiszter szavaira reagálva a görög kormányszóvivő. Hozzátette, politikai szinten keresnek megoldást, nem pókerjátszmaként kezelik a helyzetet.