Saját magát imádja legjobban az Apple

Apple bemutató
San Francisco, 2015. szeptember 9. Tim Cook, az Apple amerikai számítástechnikai cég vezérigazgatója megnyitja a vállalat által tartott bemutatót a San Franciscói Bill Graham rendezvényközpontban 2015. szeptember 9-én. Az eseményen a cég prezentálja az új iPhone és iPad modelleket, valamint egy új Apple televíziót is. (MTI/AP/Eric Risberg)
Vágólapra másolva!
A második negyedévben is kitett magáért az Apple, hisz 10 milliárd dollár értékben vásárolt be saját részvényeiből. Ezzel továbbra is ő vezeti az ilyen jellegű listát, bár a többi IT-cég is igen aktív volt, bár összességében csökkent az S&P 500 index tagjainak részvény visszavásárlási kedve.
Vágólapra másolva!

Nem okozott meglepetést a FactSet által közzétett adatsor, tudniillik az Apple volt a legaktívabb a saját részvény-visszavásárlások tekintetében. Az S&P 500 indexben szereplő vállalatok összesen 134 milliárd dollár (az éves magyar GDP) értékben költöttek saját részvény vásárlásokra az idei második negyedévben, ráadásul ennek 7,5 százalékát adta az Apple. Ugyanakkor ez a 134 milliárd dolláros összeg még így is 6,9 százalékos visszaesést jelent az első negyedévhez, illetve 0,4 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakához képest. Az elmúlt négy negyedévet tekintve összesen 555,5 milliárd dollárnyi visszavásárlás történt - közölte a MarketWatch.

A képzeletbeli saját részvény-visszavásárlási tabellát toronymagasan vezetik az informatikai cégek, ráadásul sorozatban már 12 negyedév óta.

Az IT-szektor összesen 35,9 milliárd dollár értékben fektetett ily módon a saját vállalatába más befektetési lehetőségek 'híján'.

Közülük is a dobogó legfelső fokára az Apple állhat fel, amely 18,2 százalékkal több saját papírt vett, mint az első negyedévben.

Az S&P 500 cégek negyedéves saját részvény-visszavásárlásai, a visszavásárló cégek száma, illetve az S&P 500 index alakulása Forrás: MarketWatch, FactSet

Mire jók a saját részvényvásárlások?

Sok esetben a cégek úgy látják, hogy a reálgazdaságban nem tudnak olyan befektetéseket (felvásárlás, terjeszkedés, kutatás/fejlesztés, stb.) eszközölni, ami jó megtérüléssel kecsegtetne. Éppen ezért úgy gondolják, hogy a vállalat saját részvényeinek vásárlása jobb hozamot biztosít, ráadásul így kvázi pénzt juttatnak vissza a részvényeseknek (az osztalékfizetés alternatívájának vagy annak kiegészítésének is szokták nevezni), hisz általában ilyenkor a részvények árfolyama emelkedik, így magasabb profitot tudnak zsebre tenni a befektetők.
Emellett a saját részvény vásárlások miatt csökken a közkézhányad, azaz kevesebb részvény érhető el kereskedési célból az adott vállalat esetén (kvázi az árfolyam is jobban mozoghat). Így ha például a cég profitja nem változik, de a forgalomban lévő részvények száma csökken, akkor az önmagában növeli az úgynevezett EPS eredményt (amihez pedig akár vezetői bónuszokat is köthetnek).

A többiek visszavettek a tempóból

A saját papírjait folyamatosan visszavásárló Pfizer mindössze 2,8 milliárd dollár értékben vásárolt vissza papírokat a második negyedévben, ami jelentős visszalépést jelent a január-márciusi időszak 6,1 milliárd dolláros összegéhez képest. A Verizon is csökkentett az ütemen: az amerikai telekom-óriás 3,4 milliárd dollárral költött kevesebbet saját részvényeire.

Az S&P 500 indexben szereplő vállalatok közül összesen 378 élt ezzel az eszközzel, szemben az első negyedévben mért 390-nel szemben.

Az S&P500 tagok közül a TOP10 saját részvény vásárló (2015.Q2) Forrás: MarketWatch, FactSet, Investor.hu

Visszavásárlás kontra cash flow

Az S&P 500 indexben jegyzett cégek átlagosan többet költenek részvényeik visszavásárlására, mint amennyi szabad cash flow-t termelnek.

A saját részvény-visszavásárlások szabad cash flow-hoz mért aránya 108 százalékot tette ki az április-júniusi időszakban, ami 2009 októbere óta az első alkalom, hogy meghaladta a 100 százalékot. Részben ez annak is köszönhető, hogy a szabad készpénzáramlás mértéke 29 százalékkal csökkent a negyedév végére.