Európába is kezd begyűrűzni a kínai lassulás

tőzsde, kínai tőzsde, részvénypiac, feltörekvő piacok
A Morgan Stanley bejelentése tartja lázban a kínai tőzsdét
Vágólapra másolva!
Kínában lassul a gazdaság, ez a nyugati kötődésű vállalatokat is nehéz döntések meghozatalára kényszeríti. Költséget csökkentenek, akcióznak, leépítenek. Egyet nem tudnak: riválisokat vásárolni.
Vágólapra másolva!

Egy újabb hét, és Kína újfent ráijesztett a piacokra: kiderült, hogy két éve nem volt olyan alacsony a Markit piackutató cég és helyben működő társa, a Caixin által közölt beszerzési menedzser indexe (BMI), mint most: júliusban a mutató 47,8 pontra süllyedt az előző havi 49,4 pontról. Utoljára 2013 júliusában volt alacsonyabb ez a mérőszám, akkor 47,7 pontig ment le.

Beszerzési menedzser index

A beszerzési menedzser index a termelő vállalatok megrendelésein, készletein keresztül jellemzi a gazdaság állapotát. Ha a mutatószám 50 feletti, akkor a vállalatok bővítik termelő tevékenységüket, azaz a gazdaság valószínűleg növekszik, ha 50 alatti az érték, akkor csökken a termelés, lassul a gazdaság.

Lassú, de biztos süllyedés

A Caixin/Markit BMI-értéke a kisebb méretű termelő vállalatok teljesítményét jellemzi, de a nagy cégek állapotát bemutató hivatalos index sem túl szívderítő: júliusban 50 pont volt a júniusi 50,2 után.

A BMI-adatok ráerősítettek arra, amit már a legutóbbi, második negyedéves GDP-adatok is megerősítettek:

a kínai gazdaság lassan, de biztosan süllyed bele az ingoványba. A világ második gazdaságának 7 százalékos növekedése némileg meghaladta a várakozásokat, de így is a hatéves mélyponton van.

Ezek a folyamatok egyre több nyugati kötődésű, de a helyi, kínai piacra termelő céget is kellemetlenül érintenek. A Reuters megszólaltatott közülük néhányat.

"Öt fantasztikus évünk volt Kínában, erős, kétszámjegyű növekedési adatokat tudtunk produkálni. Most úgy tűnik, hogy lassulunk. Manapság nem nagyon van megrendelésünk" - mondta Frans van Houten, a holland Philips vezérigazgatója egy mai telefonos sajtótájékoztatón.

Kínai építőmunkások Hongkongban. Forrás: AFP/Frederic Brown

"Közép- és hosszú távon optimista vagyok, szerintem a kínai gazdaság képes lesz kikeveredni a gödörből. Rövid távon viszont valamit kezdenünk kell az elénk tornyosuló problémahalmazzal" - ezt Ulrich Spiesshofer, a svájci központú - és Magyarországon, Fóton is termelő üzemet működtető ABB ipari vállalat vezérigazgatója közölte a hírügynökséggel.

"Igen, csökken a növekedésünk. Ráadásul úgy tűnik, hogy néhány kínai vásárlónk meghosszabbítja szabadságát" - utalt az elmaradó megrendelésekre Jacques Aschenbroich, a Valeo francia autóalkatrészgyártó vezetője.

Könnyebb a leépítés

Az egyes vállalatok különböző módon reagálnak a lassulásra. A Valeonál leépítések várhatók, és beruházások maradnak el. Az ABB vezetői is költségcsökkentést terveznek, illetve átalakítják a marketingstratégiát. A Philipsnél egyelőre csak annyit mondtak, hogy csökkentik növekedési kilátásaikat a kínai piacon.

Költséget csökkentenek a General Motorsnál is.

A svéd Volvo ügyvezetője még arról is beszámolt, hogy a munkavállalókat védő jogszabályok hiánya miatt a leépítések könnyebben mennek majd.

Vannak cégek, ahol a termelést csökkentik, mint például a Fordnál. A BMW és a drága napszemüvegeket gyártó Luxottica szakemberei pedig úgy döntöttek, hogy meglévő készleteiket árengedmények segítségével értékesítik, így felpörgetve a forgalmat.

Óvatosak a hitelezők

A csökkenő teljesítmény miatt a körbetartozások problémája is egyre súlyosabb. Az építőipar számára zárakat gyártó svéd Assa Abloy kínai ügyfelei általában csak 99 nap után fizetnek, miközben a vállalat átlaga 55 nap.

A nem fizető ügyfelek miatt a bankok is óvatosabbak. A svájci UBS például egyelőre nem ad hitelt Kínában helyi vállalatoknak.

A Kínában működő cégek egyetlen logikus lépést nem tudnak megtenni: felvásárolni riválisaikat, partnereiket. A kínai tőzsdeválság ugyanis elemésztett 4000 milliárd dollárnyi piaci kapitalizációt a helyi tőzsdéken listázott cégeknél, de az állami segítség - támogatott hitelek formájában - pont ezekhez a vállalatokhoz érkezett meg legelőször. A cégvezetők így kivártak, nem szabadultak meg bajba került érdekeltségeiktől.