Egy magyar cég leszámol az áruhamisítással

Secure Mark, hamisíthatatlan termékazonosító
Budapest, 2015. március 3. SMark biztonsági címkék láthatók árucikkeken az új SMark (Secure Mark) projekt bemutatóján a Magyar Tudományos Akadémia Kodály-termében 2015. március 3-án. A világon eddig sehol nem alkalmazott, magyar tudósok által kifejlesztett termékazonosító technológia egy olyan biztonsági címke, amelynek használatával az eredetiség kétség nélkül azonosítható. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A miskolci Vasbeta Kft. Secure Mark (SMark) néven hamisíthatatlan termékazonosító rendszert fejlesztett, több mint egymilliárd forintból.
Vágólapra másolva!

Az SMark hamisíthatatlanná tesz minden olyan terméket, amelyre a mindössze egy négyzetmilliméternyi biztonsági címkét ráragasztják, mondta Barta György, a terméket kifejlesztő miskolci Vasbeta Kft. ügyvezetője.

Másolhatatlan

Ribárszky Tamás, a rendszer egyik feltalálója ismertette, a mikroszkopikus nagyságú biztonsági címkével egyszerűen beazonosítható bármilyen termék, legyen az gyógyszer, divatáru, alkatrész, motorolaj, élelmiszer, műszaki cikk, vagy akár papírpénz is. Az árucikket egy roncsolásmentesen nem eltávolítható fémezett fóliacsíkkal látják el, amelynek újbóli létrehozása kivitelezhetetlen. A fóliacsík mellett feltüntetik a termék QR-kódját is, amely azonosítására, a jellemzők tárolására szolgál.

Leszedhetetlen, másolhatatlan azonosító Forrás: MTI/Kovács Attila

Az egyedi termékmegjelölő és a termékazonosító informatikai összekapcsolásával okostelefon segítségével a vevők is megbizonyosodhatnak a termék valódiságáról.

Máris továbbfejlesztik

A speciális címke, fólia segítségével bármilyen tárgyi termék eredetisége beazonosítható - tette hozzá Barta György, és megemlítette, hogy a hamisított termékek világpiaci értéke mintegy 600 milliárd dollárra tehető. Az azonosítót orosz közreműködéssel, valamint az ELTE Matematikai Intézetének szakmai együttműködésével fejlesztették ki.

Uniós támogatásból Forrás: MTI/Vajda János

Mindehhez 635 millió forintot nyertek uniós pályázaton. Már megkezdték a technológia továbbfejlesztését is a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködve, ami azért lényeges, mert a hamisítással foglalkozók is jószerivel naprakészek. Barta György elmondta azt is: a fejlesztéssel az volt a cél, hogy a hamis termékek száma csökkenjen, a vásárlók pedig ennek köszönhetően védve legyenek.