Ukrajna esélyeit rontja a görög válság

ukrajna
Vágólapra másolva!
Az ukrán kormányfő szerint "politikai katasztrófa" a görög válság kezelési módja, amely miatt máris erősödik az Ukrajnától megkövetelt reformokkal szembeni hazai ellenállás.
Vágólapra másolva!

Mintha Ukrajnáról megfeledkeztek volna

Arszenyij Jacenyuk a Financial Timesnak nyilatkozva kijelentette: a figyelem olyan mértékben összpontosul Görögországra, hogy Ukrajna "már fel sem tűnik a radarernyőkön".

A londoni gazdasági napilap keddi számában megjelent interjúban Jacenyuk kifejtette, hogy Ukrajnának a következő négy évre összesen 25 milliárd dollárt ígért a Nemzetközi Valutaalap, a Világbank és több más szervezet, "miközben orosz harckocsik mozognak ukrán területen, és Ukrajna elveszítette gazdasága 20 százalékát (...) görög barátaink pedig, jóllehet Görögország lakossága a negyede Ukrajnáénak, máris kaptak 300 milliárd eurót, és még további 60-80 milliárdra van szükségük".

Az ukrán miniszterelnök szerint

"a görög saga" nehezíti az ukrán kormány számára az ukrajnai válság kezelését,

mivel egyes parlamenti frakciók Kijevben máris tervezeteket nyújtanak be a nyugdíjrendszer, az energiaszektor és egyéb területek reformjainak visszafordítására.

Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő Forrás: 2014 Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Politikai katasztrófa a görög válság kezelése

A görög válság kezelése "politikai katasztrófa (...) és politikai felelőtlenség is", mivel más országokban is csökkenti a kemény reformintézkedések melletti elkötelezettséget

- tette hozzá az ukrán kormányfő.

Jacenyuk kijelentette ugyanakkor, hogy az ukrán kormány elkötelezte magát a reformok keresztülvitele mellett, és hajlandó megfizetni "ennek a kamikaze-bevetésnek" a politikai árát. Hangsúlyozta mindazonáltal, hogy a mozgástér ehhez nem túl széles.

Soros már áprilisban figyelmeztetett

A magyar származású befektetési guru szerint habár az Európai Unió évről évre sikeresen átverekedte magát a szembejövő nehézségeken, jelenleg két komoly válsággóccal kell szembenéznie egyszerre: Ukrajna és Görögország. A hosszan elnyúló görög drámát minden fél rosszul kezelte az elmúlt években, és az érzelmek túl magasra hágnak mostanra. De Ukrajna teljesen más, ez egy fekete-fehér helyzet. A Putyin által vezetett Oroszország agresszorként lépett fel az ország ellen, és Ukrajna védekezésre szorult: védi saját magát és az európai elven épülő értékeket.

Ennek ellenére az EU úgy bánik Ukrajnával, mintha egy másik Görögország lenne, ami egy totálisan rossz megközelítés, és ennek megfelelően káros eredményre vezethet.

Putyin egyre inkább fölénybe kerülhet Ukrajnában, és az Európai Unió pedig annyira belemerül a görög ügybe, hogy közben alig foglalkozik az ukrán helyzettel. Ez pedig a pénzügyi és politikai rendszer összeomlásához vezet, destabilizálva az országot, ami amúgy az orosz elnök célja is lehet Soros szerint.

A segítség pedig nem igazán körvonalazódik, mindezek eredményeként Ukrajna továbbra is ott táncol a szakadék szélén.