Titkos információt közölt a világgal Kína

arany gold
Vágólapra másolva!
Kína aranytartaléka 53,31 millió uncia (1658 tonna) volt június végén - közölte pénteken az ázsiai ország jegybankja, amely több mint hat éve először hozott nyilvánosságra adatot aranytartalékáról.
Vágólapra másolva!

Legutóbb 2009 áprilisában azt közölte a jegybank, hogy az aranytartaléka 33,89 millió uncia. A kínai központi bank pénteki közleménye szerint

a csaknem 600 tonna aranytartalék-növekedés "segít garantálni Kína nemzetközi tartalékainak a biztonságát, likviditását és értékét".

A jegybank közölte: a továbbiakban is rugalmasan kezeli, hogy kell-e vagy nem változtatni az aranytartalék nagyságán a jövőben.

Az Arany Világtanács (WGC) adatai szerint az első negyedév végén a legnagyobb aranytartalékkal az Egyesült Államok rendelkezett a világon, 8133,5 tonnával. A második helyen Németország állt 3383,4 tonnával, majd a Nemzetközi Valutaalap (IMF) következett 2814 tonnával. A lista negyedik helyén Olaszország (2451,8 tonna) állt, majd Franciaország következett 2435 tonnával.

A kínai jegybank által pénteken ismertetett 1658 tonna aranytartalék a hatodik helyre tornázta fel az ázsiai országot a WGC listáján.

Egyre olcsóbb az arany

Kínának volt is lehetősége bespájzolni a nemesfémből, hisz az elmúlt években folyamatosan csökkent az arany ára, ahogy azt most is teszi. A jelenlegi mozgások alapján további vásárlásokat is megtehet majd alacsonyabb áron, mert könnyen elképzelhető, hogy akár 1100 dollár alá is benéz az árfolyam a lefelé tartó ék alakzatban.

Az arany árfolyamalakulása 2007 nyara óta Forrás: FXCM Marketscope, Investor.hu